EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия и Франция заедно планират данък върху банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия и Франция заедно планират данък върху банките

mail14:36 | 01.04.2010прегледи 1277 коментарикоментари 0


Германия предвижи напред новия данък върху банките, които да покрие евентуални разходи по бъдещо спасяване на компании от фалити. Франция също ще положи паралелни усилия, докато световните икономики обмислят стратегии за прекратяване на спекулациите и предпазване от бъдещи кризи, съобщава The Wall Street Journal.
Предложението, което вчера беше одобрено от германския кабинет, планира годишен данък върху финансовите баланси на банките с изключение на потребителските депозити. Според направени изчисления приходите от този данък ще генерира до €1.2 млн. ($1.6 млн.) годишно. Френският финансов министър Кристин Лагард, която взе участие в заседанието на управляващия кабинет в Германия, заяви, че френските управляващи в най- скоро време ще представят подобен план.
„Немските съображения са много полезни,” коментира Лагард.
Германия и Франция са сред малко държави, които категорично настояват за въвеждане на данък при големите банки. Подобни мерки се обсъждат във Великобритания, САЩ, Швеция. Германският канцлер Ангела Меркел иска данъкът в Германия да бъде пример за международните финансови правила, които биха могли да се обсъдят на срещата на Г 20 през юни в Канада.
Предпочитанията на Франция са средствата от данъка да се насочват директно към общия бюджет, отколкото да бъдат заделяни в фонд за кризи, коментираха представители на френските управляващи. По думите на Кристин Лагард все още не е взето решение във Франция дали да бъдат създавани специални хедж фондове за целта.
Трябва да се създадат равни условия в световен мащаб за разплащане при банките, смята още Лагард, изразявайки надежда, че САЩ и Великобритания ще приемат подобни мерки към банките.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg