EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия и Австрия отварят трудовия си пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия и Австрия отварят трудовия си пазар

mail13:10 | 12.04.2011прегледи 2154 коментарикоментари 0


През 2004 г. Великобритания отвори трудовия си пазар за работници от новите страни членки на ЕС от Източна Европа и анализатори прогнозираха наплив от десетки хиляди желаещи да се възползват от възможността. Всъщност броят на хората, които се насочиха към британския трудов пазар, достигна около 2 милиона души, повечето от които - поляци, съобщава Асошиейтед прес.
Сега Германия и Австрия също се готвят да отворят границите си и мнозина се опасяват от нов масов наплив на източноевропейци. Има обаче сигнали, че за жителите на Източна Европа ще бъде по-трудно да си намерят работа в тези страни, отколкото във Великобритания, а след смесения опит от първата вълна на емиграцията много хора вероятно няма да имат желания да емигрират отново.
Според оценки на полското правителство само към Германия през идните три години може би ще се насочат до 500 000 поляци, след като на 1 май границата бъде отворена. Според мнозина експерти обаче очакваният брой на трудовите мигранти е твърде висок. Сред факторите, които най-силно ограничават емиграцията, е езиковата бариера. Въпреки близостта на Германия студентите в Източна Европа учат най-вече английски език, което помага да се обясни наплива към Великобритания, отчетен в периода на икономически бум преди финансовата криза. Професионалната квалификация на някои чуждестранни работници не се признава автоматично в Германия и Австрия - факт, който може да обезкуражи високо образованите и опитни работници, дори когато знаят езика. В Германия и Австрия работниците от Източна Европа вероятно ще бъдат приети хладно, тъй като въпреки данните за силен икономически растеж и ниската обща безработица в Германия безработицата сред неквалифицираните работници остава много висока - над 20% според най-новите данни, отчитащи положението през 2009 година. Говорител на чешкото министерство на труда и социалните грижи посочи, че правителството очаква сравнително малък брой чехи да се възползват от отварянето на трудовия пазар. Най-източните членки на ЕС - България и Румъния, които се присъединиха по-късно към евросъюза - все още чакат за достъп до трудовите пазари на Германия и Австрия, отбелязва АП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg