EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Забрана за бургер "Ердоган" + още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Забрана за бургер "Ердоган" + още

mail09:20 | 11.05.2016прегледи 2847 коментарикоментари 0


Мира Лазорова

В Германия, която критикува остро Унгария, Полша, Чехия, че не са добри демокрации, се увеличават антидемократични прояви под благосклонния поглед на държавата.  Ето някои от тях.

Германска "демокрация" в кулинарията

Ресторантът „Ърбан Бъргъри“ в Кьолн е бил принуден да затвори заради заплахи след като предлагал в менюто си ястие, наречено „бургер Ердоган“, съобщава The Local. Първият бургер, носещ името на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се появил в менюто в края на април. „Бургерите Ердоган“ са рекламирани като „вкусни и сочни“ и сервирани с козе сирене. В началото „бургер Ердоган“ се радвал на популярност, а местните медии дори писали за него. Скоро, обаче, в социалните мрежи се появили критики и заплахи срещу ресторанта. В резултат на това, собственикът решил временно да затвори заведението заради опасения, че не може да гарантира безопасността на своите служители.

Германските депутати бяха принудени да защитят традиционните свински наденички, които изчезват от менютата на все повече заведения за обществено хранене, за да не оскърбявали посетителите мюсюлмани, тъй като свинското е забранена в ислямския свят. Това съобщи вестник "Осттюрингер цайтунг". Начело на движението за запазването на това и други ястия от свинско в работническите и училищните столови са застанали съпартийци на германския канцлер Ангела Меркел (Християндемократичен съюз) от северната провинция Шлезвиг-Холщайн.
В декларацията си представителите на ХДС настояват правителството на провинцията да заяви, че свинското си остава в менютата на заведенията за обществено хранене, а също и на столовите в училищата и детските градини, защото е "неотменна част от германската култура"
В епохата на мултикултурализма много заведения са изключили от менюто си традиционните продукти от свинско месо, заменяйки ги с вегетариански и халал храни. Това безпокои някои парламентаристи дотолкова, че те искат да бъде приет закон, с който официално да бъде регламентирано присъствието на свинското в менюто. Още повече, че през последните 10 години потреблението на свинско в Германия е намаляло два пъти.

Германска "демокрация" в медиите

Почти преди месец правителството на Германия взе решение да не възпрепятства започналото разследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в ефира на германската телевизия прочете саркастично стихотворение по адрес на турския президент Реджеп Ердоган. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изявление пред Бундестага. „Турция поиска условно наказание за водещия Ян Бьомерман. Правителството на Германия в съответствие с установената практика разгледа нотата от турското правителство. В процеса участваха Министерство на външните работи и Офиса на федералния канцлер. Резултатът е, че германското правителство възнамерява да удовлетвори искането”, заяви Меркел. Германските прокурори започнаха предварително разследване срещу комика Ян Бьомерман, който в своята песен обвинява Ердоган в сексуални контакти с козе и овце. Песента на комика е реакция на решението на Анкара да привика германския посланик в страната в знак на протест срещу друга предишна сатирична песен, излъчена по германска телевизия, в която Ердоган е осмян по много по-сатиричен начин.

Същевременно стана известно, че германският адвокат на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е подал съдебен иск срещу директора на медийния концерн „Аксел Шпрингер“ Матиас Дефнер заради подкрепата му към сатирика и телевизионен водещ Ян Бьомерман, предаде РИА Новости.
Искът е подаден в окръжния съд в Кьолн, след като Дефнер е цитирал стихотворението на Бьомерман, в което Ердоган е обвинен за престъпления срещу малцинствата и опозицията в Турция, както и в сексуални извращения.

Ден по-късно стана бе съобщено, че съдът в германския град Кьолн отхвърли иска на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу мениджъра на медийния концерн Axel Springer – Матиас Дьопфнер, изразил подкрепа към телевизионния водещ Ян Бьомерман, предава Deutsche Welle.
Дьопфнер застана на страната на сатирика и определи съставеното от него стихотворение за турския държавен глава като „произведение на изкуството“. В открито писмо, публикувано в неделния брой на вестник Die Welt мениджърът критикува „реверансите“, които правителството в Берлин прави към Ердоган. В отговор турският лидер се обърна към съда с настояване да се произнесе срещу Дьопфнер.
Във вторник Административният съд в Кьолн постанови, че изказванията на германския мениджър са направени в рамките на закона и съобразени с действащата в страната свобода на изразяване на мнение. Турският президент обаче може да се обърне с апелация към втора инстанция.
В тази връзка фракционният лидер на ГСДП в Бундестага Томас Оперман изрази увереност в правилността на решението на партията си, която отказа да подкрепи инициирането на наказателно производство срещу Ян Бьомерман. Оперман отбеляза иронично, че германският канцлер Ангела Меркел вероятно се безпокои какъв ще бъде следващият иск на Ердоган.

Но да си припомним, че пет дни след изтъпленията на мигранти от Африка и Арабия към германски момичета в Кьолн и други градове на Германия медиите се престрашиха да публикуват съобщение за случилото се. Да припомним още, че самата полиция в Кьолн е прикривала случващото се тъй като нарушителите са били мигранти, които, както е известно, се ползват с протекциите на германското правителството и канцлера Меркел.

Германска "демокрация"  и убитият на гарата

Един човек е убит, а няколко души са ранени при нападение с нож, извършено от предполагаем ислямист на железопътна гара, близо до Мюнхен. Според очевидци, нападателят е извикал „Аллаху Акбар“ („Бог е велик“) и започнал да намушква минувачите на гара Графинг бай Мюнхен, съобщи The Independent, като се позова на информация на Süddeutsche Zeitung. Атаката се случила в около 4,50 сутринта във вторник, а извършителят бил арестуван малко след това. Говорител на службата за криминално разследване на Баварската провинция съобщи, че една от жертвите първоначално е била в критично състояние, но по-късно е починала в болница. Трима други мъже бяха ранени, един от които – сериозно.

Както и се очакваше, няколко часа по-късно дойде обратът, скалъпен от политически коректните германски политици.

Мъжът, който уби един човек и рани трима при нападение близо до Мюнхен рано тази сутрин, не е ислямист, увери министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман, цитиран от ДПА. Според очевидци нападателят викал "Аллах е велик", нахвърляйки се с нож срещу пътници на железопътната гара в Графинг, на около 30 километра източно от столицата на югоизточната германска провинция.
Разследващите започнаха да проверяват дали той е имал някакъв политически мотив. Но след заседание на регионалното правителство баварският вътрешен министър заяви, че нападателят е психичноболен и изключи вероятността за ислямистка връзка. Мъжът освен това е злоупотребявал с наркотици.
Представител на мюнхенската прокуратура, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че 27-годишният нападател е германски гражданин и името му звучи като немско. Той е направил самопризнания.
 Нападателят се нахвърлил с 10-сантиметров нож на четирима мъже на жп гарата в Графинг около 5 ч. сутринта. Една от жертвите, на 56 години, е починала от раните си в болница, посочва ДПА. Останалите атакувани мъже са на 43, 55 и 58 години. Един от тях е в критично състояние.
Нападателят бе арестуван на местопрестъплението.
Графинг има около 13 500 жители. През местната гара минават влакове, с които хора отиват на работа в Мюнхен.
Кметицата на Графинг Ангелика Обермайер заяви, че местните жители са потресени от случилото се в техния "много спокоен малък град". "Това е нещо съвсем ново и наистина дълбоко шокира хората тук", каза тя.

колаж EconomyNews.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg