EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия е на път да излезе от рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия е на път да излезе от рецесията

mail19:20 | 16.06.2009прегледи 587 коментарикоментари 0


business_people11Германия, изглежда, бавно печели битката за преодоляване на най-дълбоката рецесия от повече от шест десетилетия. Това показват две водещи проучвания, цитирани от ДПА, предаде БТА.
Прогнозата за германската икономика вероятно достига повратната си точка след засилване на бизнес очакванията през юни, сочи изследване на Германската търговско-промишлена камара (DIHK).
Проучването, направено въз основа на мнението на над 20 000 членове на камарата, показва, че индексът на очакванията на германския бизнес се е повишил до минус 27 пункта, след като през февруари отбелязва минимум от минус 35 пункта.
По-конкретно положителните сигнали, идващи от Китай, САЩ, Бразилия и някои части на ЕС, са допринесли за възходящата тенденция на очакванията в изследването, отбелязва камарата.
Въпреки признаците на подобрение в доклада обаче търговската камара е преразгледала към понижение прогнозата си за годишен икономически растеж от свиване с 3 процента до по-драстичен спад от 6 процента.
Това вероятно ще се отрази на броя на безработните в страната, който се очаква да нарасне с 400 000 тази година спрямо първоначалната прогноза за растеж с 300 000. Предвижда се равнището на безработицата през 2009 година да достигне 8,8 процента.
Освен това, въпреки надеждите за подобряване на германския износ, камарата очаква страната, която е най-големият износител в света, да отчете спад на износа с цели 19 процента тази година. През февруари търговската камара прогнозира понижение на показателя с 9,5 на сто, припомня ДПА.
Изследване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), публикувано по-рано днес, показа, че доверието в германската икономика, е нараснало за осми пореден месец през юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg