EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Данъчни облекчения за компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Данъчни облекчения за компании

mail13:30 | 12.05.2014прегледи 1030 коментарикоментари 0


Германското правителство промени в по-изгодния данъчен режим за енергоемките компании, като това е последната стъпка от една по-обширна реформа на енергийния сектор и малка отстъпка пред Брюксел, предаде Франс прес. Приетият текст засяга условия, при които предприятията, използващи много електроенергия, могат частично да ползват отстъпка в налога за електроенергията, който плащат за всеки потребен килотачас и чиито приходи се ползват за субсидиране на възобновяемата енергия. В момента такова облекчение имат над 2000 компании, като това струва на останалите потребители на електроенергия около 5 млрд. евро. Този механизъм привлече вниманието на Европейската комисия, която го възприема като нарушаване на конкуренцията. След разгорещени преговори Берлин успя да запази механизма като цяло, но броят на компаниите, които ползват отстъпката, ще бъде леко намален. Предприятията ще трябва да плащат изцяло таксата за първия използван гигават.
Компаниите, работещи предимно в химическия сектор и черната металургия, посочиха, че ще загубят конкурентоспособността си и ще се наложи да съкратят работни места, ако министърът на икономиката Зигмар Габриел не успее да запази благоприятния за тях режим. За пореден път Берлин успя да защити интереса на промишлеността си пред Брюксел, отбелязва АФП.
Първата част от енергийната реформа, приета от съвета на министрите в началото на април, предвижда намаляване на субсидиите за възобновяемата енергия, която постепенно ще започне да се подчинява на пазарните механизми. Сега реформата като цяло трябва да бъде проучена от парламента, като се предвижда на 23 май да бъде гласувана от горната камара, за да влезе в сила на 1 август.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg