EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия въвежда нови етикети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия въвежда нови етикети

mail14:06 | 21.06.2023прегледи 531 коментарикоментари 0


Германия скоро ще въведе нови етикети върху опаковките на месо, които да казват на потребителите как са отглеждани животните, след като днес парламентът на страната одобри законодателство по темата, предаде ДПА.

Черно-белите лога ще използват няколко обширни категории, за да информират купувачите за условията, в които са отглеждани животните, включително колко пространство са имали и дали са имали достъп на открито.

Поддръжниците на схемата, включително германският министър на земеделието Джем Йоздемир, се надяват, че тя ще помогне за избора на супермаркетите и ще насърчи фермерите да отглеждат животни при по-хуманни условия.

Йоздемир каза, че планира да пусне първите етикети по-късно тази година, като започне с прясно свинско месо и след това разшири схемата, за да включи и други месни продукти. Логото може да бъде въведено доброволно върху някои продукти от свинско месо тази година, преди да стане обвързващо през 2024 г.

Германският земеделски министър добави, че на всеки пакет трябва да се посочва стъпка по стъпка как е отглеждано животното. Той очаква, че фермерите, които изберат по-добри условия, ще бъдат възнаградени с по-високи цени.

Обмисля се и по-разширено етикетиране въз основа на страната на произход.

Германската асоциация за хуманно отношение към животните разкритикува закона, че не помага на "нито едно животно за по-добър живот". Като включва етикети за по-лоши условия, схемата на логото поставя държавен етикет върху "системи, които явно противоречат на хуманното отношение към животните".

Междувременно свиневъдите приветстваха този ход след повече от десетилетие дискусии. Лидерът на асоциацията на производителите на свинско месо "Ай Ес Ен" (ISN) Торстен Щак каза, че задължителните етикети ще създадат прозрачност и ще предложат насоки за фермерите.

Общонационален стандарт за етикетиране на месо, който да показва условията за хуманно отношение към животните, се обмисля отдавна. Предшественикът на Йоздемир, Юлия Кльокнер, неуспешно се опита да създаде доброволен етикет.

Много германски супермаркети вече етикетират някои животински продукти, включително месо, както и яйца, със стикери, които показват различни нива на условия за животните./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161