EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Влошаване на бизнес нагласите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Влошаване на бизнес нагласите

mail10:08 | 27.08.2021прегледи 772 коментарикоментари 0


През август германските бизнес нагласи се влошиха за втори пореден месец заради продължаващи притеснения, свързани със затрудненията в предлагането, както и с оглед нарастващите коронавирусни инфекции в страната, показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през август до 99,4 пункта от 100,7 пункта през юли, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение към 100,4 пункта.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, обаче нарасна през август до 101,4 пункта от 100,4 пункта месец по-рано, но индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца спадна рязко до 97,5 пункта от 101,10 пункта.

"Дейността в германския индустриален сектор остава на високи нива, но производителите се притесняват от смущения, причинени от недостиг на полупроводникова техника, пластмаса и метали", заяви Клаус Волрабе от института Ifo.

"70% от производителите се оплакват от затруднения при предлагането, спрямо 64% през юли“, каза още той, добавяйки, че са спаднали и очакванията за износ, но въпреки това и те остават на добри нива.

Клаус Волрабе също така отбеляза, че половината компании както в промишлеността, така и при търговията на дребно, желаят да повишат цените, за да компенсират по-високите разходи, и че нарастващите коронавирусни инфекции са довели до рязък спад в бизнес очакванията в хотелиерството и туризма./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg