EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Влошаване на бизнес климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Влошаване на бизнес климата

mail16:08 | 26.06.2019прегледи 709 коментарикоментари 0


Индексът на института Ifo, определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юни до 97.4 пункта от 97.9 пункта през май, като това е най-ниското ниво на индекса от ноември 2014 година насам, пише "Ройтерс".

Продължаващото за трети пореден месец отслабване на Ifo индекса се дължи на значителното влошаване на песимизма сред немските мениджъри за следващите месеци както в промишлената, така и в сферата на услугите.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повиши до 100.8 пункта през юни от 100.7 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи от 95.2 пункта до 94.2 пункта.

"Германската икономика върви към затишие. Отчита се влошаване както в производствения, така и в сектора на услугите", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст. 

В промишлеността песимизмът на индустриалните компании нараства, главно поради свиването на поръчките. В сферата на услугите бизнес климатът също се влоши в резултат на значително по-слаби оптимистични очаквания и въпреки малко по-позитивните оценки за текущата бизнес ситуация, отбеляза немският икономически институт.

Припомняме, че Германия успя да избегне изпадането в т.нар. "техническа" рецесия през второто полугодие на 2018 година, като се очаква БВП на страната за цялата 2109 година да се повиши с между 0.6% - 0.8%, след повишение с 1.5% през 2018 година и след експанзия с 2.2% през 2017 година. 

Германия записа най-голям излишък по текущата сметка в света, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, за трета година през 2018 г. поради силната си икономика, ориентирана към износ, но рискът от американските тарифи за европейския внос на автомобили доведе до нарушаване на индустрията.

Междувременно, Германия многократно е критикувана, че не използва излишъка си за увеличаване на публичните разходи и инвестиции.

"Рецесия в Германия само ще постави началото на процес, в който страната ще стане част от решението, а не да продължава борба за строги икономии и срещу свободна парична политика от ЕЦБ и фискалните разходи от южните за еврозоната страни", смятат икономисти.

В последните си зимни прогнози Европейската комисия очаква икономиката на Германия да нарасне с 1.1% през 2019 г. и прогнозира 1.3% за 19-членната еврозона като цяло. Глобалният растеж също се забавя и се очаква да бъде 3.5% през тази година, според прогнози на МВФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg