EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия вероятно вече е в рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия вероятно вече е в рецесия

mail15:07 | 08.09.2022прегледи 674 коментарикоментари 0


Икономиката на Германия е напът да се свие в продължение на три последователни тримесечия. Това сочи проучване на Ройтерс сред икономисти, направено след драстичния скок на цените на газа, последвал намаляването на руските доставки за Европа.

Най-голямата икономика и промишлена сила в Европа е и сред най-уязвимите към всяко прекъсване на енергийните доставки или покачване на цените, тъй като нейният промишлен сектор е силно зависим от руския газ.

Допитване на Ройтерс, проведено от 29 август до 1 септември, показва, че Германия ще преживее три последователни тримесечия на отрицателен растеж - повече от определението за техническа рецесия, което предвижда две тримесечия спад.

В момент, когато повечето страни от еврозоната се борят с енергийната криза, средните данни от проучването показват, че германската икономика ще се свие съответно с 0,1 на сто и с 0,3 на сто през третото и през четвъртото тримесечие на тази година и с 0,2 на сто през първото тримесечие на 2023 година.

Това е радикален обрат спрямо прогнозите за растеж от съответно 0,2 на сто, 0,3 на сто и 0,4 на сто, обявени през юли.

"Цените на газа преминават от един рекорд към друг и ще доведат до по-високи от всякога сметки за енергията през зимата", отбелязва Карстен Бжески от Ай Ен Джи (ING).

"Дори без пълно спиране на руския газ цените на енергията и на хранителните продукти ще окажат силен натиск върху потребителите и промишлеността, което ще направи неизбежно настъпването най-малкото на техническа рецесия", предупреди той.

Очаква се след това икономиката да нарасне с 0,4 на сто през второто тримесечие и съответно с 0,6 и 0,5 на сто през следващите две тримесечия на идната година.

През тази година прогнозата е за среден растеж от 1,5 на сто, а догодина - за забавяне до 0,1 на сто, според анкетираните 34-ма икономисти.

Енергийната криза вече предизвика покачване с 400 процента на цената на едро на газа през миналата година, което навреди на енергоемки сектори като производството на метали и торове.

Повишените сметки за енергия, опустошителните суши и слабите нива на водите задълбочиха кризата с разходите за живот в еврозоната, което предвещава болезнена рецесия през зимата./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg