EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: бюджет, БВП, мигранти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: бюджет, БВП, мигранти

mail10:40 | 24.11.2015прегледи 916 коментарикоментари 0


Умереният икономически подем на Германия вероятно ще продължи благодарение на солидно частно потребление, въпреки по-високите рискове, дължащи се на слабото представяне на икономиката в световен план, посочва немското финансово министерство.

В месечния си доклад за ноември, Министерството отбеляза, че нарастващите заплати, ниските лихвени проценти и по-евтината енергия са повишили покупателната сила на германците, добавяйки, че настроенията сред мениджърите на фирмите са започнали да се подобряват.

Общите условия в Германия за икономическата активност на предприятията и на потребителите остават добри, така че умереният икономически подем вероятно ще продължи, посочва Министерството на финансите.

Министерството добавя, че има влошаване на перспективите за растежа на немския износ към развиващите се пазари, но очаква това да бъде компенсирано от по-силно търсене (потребление) от страна на САЩ и на останалите икономики от еврозоната.

По-рано този месец бяха оповестени предварителни данни на немската статистика, според които икономиката на Германия е нараснала през третото тримесечие с 0,3% спрямо трите месеца до края на юни, когато БВП се повиши с 0,4 процентни пункта. Основна причина за забавянето на растежа оказа отрицателната нетна външна търговия, като в същото време в подкрепа на растежа бяха вътрешното частно и публично потребление.

Властите в Берлин очакват силното частно потребление и по-високите държавни разходи, свързани с потока от бежанци, заливащ страната, да доведат до повишение на икономическия растеж с 1,7% през тази и с 1,8% през следващата година.   Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви в петък, че Германия все още имаше шанс да постигне балансиран бюджет през следващата година, но подчерта, че справянето с бежанската криза ще остане негов политически приоритет.

Настоящият проекто-бюджет за 2016-а година предвижда много слаб излишък, като коментарите Шойбле предполагат, че постигането на тази цел ще става все по-трудно изпълнимо.

Ние може би ще бъдем в състояние да избегнем дефицита през следващата година, предположи той и добави, че окончателното обсъждане на Бюджет 2016 на Германия в Долната камара на парламента (в Бундестага) ще се проведе през следващата седмица.

Подчертавайки силната си ангажираност по въпроса с бежанците, Волфганг Шойбле заяви, че германската откритост е "съхранила честта на Европа".

Междувременно говорителят на министерството на вътрешните работи на Бавария - Йоахим Херман заяви, че повече от 900 хиляди мигранти са били регистрирани в Германия от началото на настоящата година. Преди време федералното правителство прогнозира, че очаква около 800 хиляди бежанци да пристигнат в страната през 2015-а година, но редица висши немски политици посочиха, че броят им може да нарасне до 1 милион до края на годината.

В оповестен преди дни последен месечен доклад на немската централна банка (Бундесбанк), тя прогнозира, че германското публичните разходи ще нараснат с около 0,25% през тази година и с около 0,5% през 2016- а година.

Повечето икономисти също очакват, че немското правителство ще бъде в състояние да балансира бюджета си за следващата година на база на последни оценки за предвидените разходи за бежанския поток към страната.

 източник:Финансов портал на БНР

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg