EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: БВП в ступор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: БВП в ступор

mail09:45 | 29.08.2023прегледи 508 коментарикоментари 0


БВП на Германия нито е нараснал, нито се е свил през второто тримесечие спрямо първото тримесечие на годината. Това показват най-новите сезонно и календарно изгладени окончателни данни на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), цитирани от БТА.

"След леки спадове през предходните две тримесечия германската икономика се стабилизира през пролетта", казва Рут Бранд, президент на "Дестатис". Данните отговарят на предварителната оценка на службата, обявена в края на юли.

Германската икономическа продукция намаля с 0,4 на сто през последното тримесечие на 2022 г., както и с 0,1 на сто през първото тримесечие на тази година на тримесечна база.

Разходите за крайно потребление през периода април-юни леко са се повишили - с 0,1 на сто, спрямо предходното тримесечие, когато намаляха.

Правителствените разходи за крайно потребление са се възстановили след някои забележими спадове през предходните тримесечия, и леко са нараснали с 0,1 на сто.

Също така през второто тримесечие общият износ на стоки и услуги от Германия е намалял с 1,1 на сто в сравнение с първото тримесечие. Вносът на стоки и услуги обаче е запазил достигнатите нива и е останал без промяна.

Развитието на брутната добавена стойност се различава в различните икономически сектори

Брутна добавена стойност - разликата между крайната стойност на произведената продукция и стойността на изразходваните за нейното производство стоки и услуги - намалява общо с 0,5 на сто през първото тримесечие на тримесечна основа. В промишлеността тя е била нагоре с 0,1 на сто, както и в строителството - с 0,2 на сто, но е спаднала в търговията, транспорта, хотелиерските услуги и ресторантьорството (-1,4 на сто), в областта на финансовите и застрахователните дейности (-2,1 на сто) и в обществените услуги, образованието и здравеопазването (- 0,8 на сто).

На годишна база, коригиран спрямо цените, германският брутен вътрешен продукт се е свил с 0,6 на сто. Календарно и ценово изгладен, показателят регистрира спад с 0,2 на сто, тъй като през второто тримесечие е имало един работен ден по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Упорито високите цени са продължили да оказват влияние. При личното потребление това е отразено от по-ниските разходи за храни и напитки, ресторантьорство и услуги за настаняване. От друга страна, положителни данни отчита транспортния сектор, отчасти заради повече покупки на леки автомобили.

Като цяло разходите за крайно потребление на домакинствата, коригирани спрямо цените, са с 1,2 на сто по-ниски през второто тримесечие на 2023 г., отколкото през същия период на миналата година. Спадът в разходите за крайно потребление на правителството е още по-значим и възлиза на 3,1 на сто.

Също така на годишна основа през второто тримесечие износът на Германия на стоки и услуги е намалял с 1,6 на сто (ценово коригиран). За същия период спадът при вноса е бил 1,8 на сто, предимно заради по-малкото внесени стоки (-4,7 на сто). Вносът на услуги обаче е нараснал с 8 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg