EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: 0,4 % спад на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: 0,4 % спад на БВП

mail12:35 | 16.10.2023прегледи 505 коментарикоментари 0


Германският икономически министър Роберт Хабек представи есенната прогноза за икономическото състояние на Германия през настоящата година. Видно от официалната информация на сайта на Министерството на икономиката и климата е, че най-голямата икономика в еврозоната ще остане уязвима в резултат на енергийната криза и слабото представяне на световната икономика. Това означава едно – процесът на икономическо възстановяване ще се забави. 

Прогнозата за 2023 г. включва икономически спад с 0,4 на сто на германският БВП. Лошото представяне тази година обаче трябва да бъде наваксано догодина, когато германската икономика се очаква да нарасне с 1,3 на сто. Проекцията за 2025-а е за повишаване на БВП на страната с 1,5 на сто. 

Като положителен развой се отчита темпът на забавяне на инфлацията. След ръста на германските потребителски цени тази година, федералното правителство залага на съществено охлаждане на инфлационните процеси, като годишният темп на покачване на цените трябва да спадне до 2,6 на сто догодина, след което да се върне към целевото равнище от 2 на сто през 2025-а. 

Трудовият пазар в страната остава устойчив на икономическите колебания, информират от икономическото министерство. 

Слабостта на германската икономика през третото тримесечие се обуславя от актуалните икономически показатели като промишлено производство, нови поръчки и бизнес климат. 

Есенната прогноза обаче предполага, че тази слабост ще бъде преодоляна след края на годината, така че германската икономика да се върне в полето на растежа през 2024 г., както вече беше посочено.  

Импулсите за растеж са заложени да дойдат от частното потребление, което преодолява инфлационния шок, а ръстът при заплатите ще компенсира пострадалата покупателна способност на домакинствата. Отчетената стабилност на трудовия пазар е подкрепящ процеса на стабилизиране фактор. 

Инвестициите в оборудване и машини се очаква да растат като част от прехода към нискоемисионна икономика. 

Политиката по затягане на лихвите от страна на Европейската централна банка ще продължи да тежи над строителната активност в Германия, която ще остане потисната, посочват още експертите.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg