EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия - спад в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия - спад в продажбите на дребно

mail18:10 | 01.09.2017прегледи 10524 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия отбелязаха доста по-силно от очакваното понижение през юли, показват данни на немската официална статистика Destatis, които сякаш предполагат, че разходите на немските домакинства губят част от добрия си възходящ импулс през третото тримесечие на годината.

Продажбите на дребно се свиха през юли с 1,2% на месечна база, парирайки почти озцяло тяхното добро повишение с 1,3% през юни (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 1,1%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромно понижение с 0,4 на сто.

В същото време растежът на продажбите на дребно на годишна база  (отчитайки инфлацията) се ускори слабо до 2,7% (спрямо юли 2016-а) от 2,6% през юни (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,5%), но при средна прогноза за повишение с около 3 на сто.

Реалният оборот в търговията на дребно през първите седем месеца на настоящата година се повиши с 2,8% спрямо същия период на 2016-а година, докато номиналният оборот нарасна с 4,6 на сто.

В продължение на редица години икономиката на Германия беше задвижвана най-вече от немския износ, но през миналата година именно частното потребление се оказа ключов двигател за растежа, като се очаква то да продължава да играе важна роля и през настоящата година въпреки традиционно пестеливите разходи на германците. Очаква се подкрепа за вътрешното потребление да продължава да оказва здравия трудов пазар в Германия, повишаването на реалните заплати и рекордно ниските лихвени ставки.

Въпреки днешните по-слаби данни за продажбите на дребно, трябва да се има предвид оповестено по-рано тази седмица проучване на института GfK, което отчете нарастване на немските потребителски нагласи за месец септември до нов близо 16-годишен връх. Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за септември, нарасна до 10,9 пункта при очаквания на финансовите пазари за негова стабилизация в нивото от август от 10,8 пункта. Това предполага, че подемът в продажбите на дребно ще остане в сила и през следващите месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg