EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Герджиков:Да научат български и тогава да гласуват!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Герджиков:Да научат български и тогава да гласуват!

mail07:25 | 30.03.2017прегледи 966 коментарикоментари 0


Широка коалиция ГЕРБ-БСП-Обединени патриоти би било изключителна изненада за мен. Вариантите за следващ кабинет не са много. Очаквах и Реформаторският блок да влезе, което щеше да даде повече опции, заяви служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за БНТ.

ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ

По думите му изборите са били организирани много добре. Имало е проблеми, но не е това, на което сме били свидетели на предходни избори. "Организацията беше почти перфектна. Благодарих на целия кабинет и Централната избирателна комисия, специалните служби, хората си свършиха работата. Службите бяха на своето място, много регистрирани нарушения бяха предотвратени. Това показва реална борба срещу порочното явление на купуване на гласове", каза той.

НАПРЕЖЕНИЕТО ПО ОСТА ТУРЦИЯ - БЪЛГАРИЯ

Служебният премиер смята, че България в немалка степен е овладяла намесата на Турция в изборите и не се стигна до неприятни ситуации.

"Този, който гласува за български парламент, нека да може да знае този език, който е задължителен за България, това е българският език. Тези безобразия трябва да се пресекат. Научете езика, тогава ще гласувате", заяви Герджиков.

По думите му не е имало директна заплаха. Това, че посланик Нейнски остана в София, не е обезпокоително.

БЛОКАДАТА НА ГРАНИЦАТА

"Случилото се на границата беше много неприятно, когато разбрах, веднага извиках вътрешния министър, председателя на ДАНС и главния прокурор и веднага взехме точните решения, скоро след това всичко беше овладяно. Направи се така, че да могат да преминават и автобусите, и хората, без да се стига до ексцесии. Блокадата не се осъществи, благодарение на адекватните мерки на МВР.", заяви служебният премиер.

Той смята също, че Лютви Местан няма никакво основание да съди България. "Нека да си научи избирателите на български език, тогава да съди. За мен няма никакви основания за касирането на вота. Не е имало реални нарушения на граждански права", каза Герджиков.

ЧИСТКА ИЛИ НЕ?

На въпрос дали с идването на служебното правителство се е случила чистка по високите етажи на властта, Герджиков категорично отрече. Не сме правили чистка, с президента Радев се обединихме около идеята да оставим хора, на които можем да имаме доверие. Хората, които си вършеха работата добре, не бяха освободени. Възможно е някъде да сме допуснали грешка, призна Герджиков и допълни, че за много от освободените е имало сигнали, образувани са и досъдебни производства.

ХОДАТАЙСТВАНЕ И СМС-И

Ходатайствали са ми, имаше натиск за назначения, аз ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да е Содом и Гомор. Говорителят на моя политически кабинет Ирина Белчева - за нея ми "ходатайства" Гергана Паси, която я познава чудесно. Приех тази препоръка, защото уважавам мнението на Гергана Паси. Уволнения по диктовка не е имало, категоричен беше премиерът.

Той определи като "велика глупост" твърдения в публичното пространство, че Бойко Борисов може да му прати СМС и той да го послуша. Това е уникална глупост, подобен човек не би имал връзка с главния мозък, би казал моят внук. Аз да "послушам" Бойко Борисов няма как да стане. За освобождението на Иван Гарелов се обадих на президента Радев, той даде зелена светлина и това е - така Герджиков обясни освобождаването на медийния му съветник.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА СЪВЕТА НА ЕС

Създадена е много добра организация, изоставането се навакса, но са нужни допълнителни средства, за които е необходимо редовно правителство и парламент. Вътрешните екипи са сформирани и е много важно следващият кабинет да запази този екип, хората са много качествени.

ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ

Истината е в електронна здравна карта, не пръстовият отпечатък. Той е обида за хората. И тук се изисква усилие от следващите след нас.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ИЛИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС?

Да си председател на НС не е лесно, в сравнение с премиер е детска игра. Министър-председател е най-трудната позиция в държавата. Проблеми, вътрешни противоречия, служа като медиатор. Политиката ме умори, загубих си съня. След като си тръгна от "Дондуков" 1 ще бъда щастлив, надявам се да оставя нещо след себе си, каза в заключение служебният министър-председател Огнян Герджиков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg