EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ГЕРБ:1 лв. партийна субсидия + отворено финансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ:1 лв. партийна субсидия + отворено финансиране

mail11:45 | 19.06.2019прегледи 1353 коментарикоментари 0


ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. Поводът за изявлението пред медиите е провелата се по-рано днес среща с представители на парламентарната група на ДПС.
   Менда Стоянова обясни, че предложението на ДПС, което вече е внесено между първо и второ четене за промени в Закона за държавния бюджет, е за нула лева финансиране от държавата и възможност партиите да се финансират от други източници - дарения от физически и юридически лица. "Говорихме с тях, но ние оставаме на нашата позиция, считаме че един лев или това, което ние сме внесли, е това, което ще защитаваме в зала", обясни Стоянова.
Менда Стоянова уточни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране.
   "Един лев е наистина ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента", каза тя.
   По думите на Стоянова американският модел на финансиране изисква да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларациите за произход и качване на въпросните декларации в регистър на Сметната палата.
   От ПГ на ГЕРБ ще изготвят предложение общините и държавата, които предоставят помещения за политическите партии, да ги отдават безвъзмездно. "Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от един лев, с която ще могат да поемат разходите за административния персонал. Колкото до другите им разходи - ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори - физически и юридически лица", каза Менда Стоянова.
   На въпрос дали обмислят да бъде въведен таван за даренията, Стоянова коментира: "Не виждам причина да има таван на средствата." Менда Стоянова изтъкна като аргумент попълването на декларациите за произхода на средствата пред Сметната палата.  Като цяло предложението за отворено финансиране на партиите и възможността за получаване на дарения тя определи като "стъпка към изсветляването на партиите".

 От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза от своя страна пред журналисти след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
    На въпрос дали по този начин партиите няма да станат зависими от бизнеса, Карадайъ коментира: "Партиите по някакъв начин ще функционират и ще финансират своята дейност, нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение. Все пак да има и публичност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението."
      Той уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание. "Според нас няма разлика между един лев и нула лева субсидии на политическите партии, защото партиите с един лев субсидия не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия", обясни Карадайъ.
     Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. "Първата вноска от фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. Както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между половин милиард и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на МС", уточни Карадайъ. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.
В срещата с ГЕРБ участва и народният представител Делян Пеевски.

   БСП видя в действията на ДПС и ГЕРБ "атентат" срещу базисните постижения на българската демокрация. Пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която са били обсъдени предложенията за финансирането на партиите. На нея ДПС и ГЕРБ са постигнали съгласие за промени в законодателството, с които партиите да могат да приемат дарения от юридически и физически лица при стриктни правила на отчетност и прозрачност.
   "Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за един лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите. Ставало е дума за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на политическите субекти. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната", обяви Зарков.
   "Кой утре ще определя листите с кандидатите за кметове и общински съветници - партиите или контролиращите ги олигарси? Това е истински атентат към някои от базисните постижения на българската демокрация. БСП е единствената партия, която стои срещу него. Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без обаче да се наруши независимостта на политическите субекти. Категорично ще се противопоставим на всеки опит да се вкарат частни интереси в политическия живот. Ние трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме", коментира още депутатът от БСП./БТА

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg