EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГЕРБ спира всичко за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ спира всичко за АЕЦ "Белене"

mail17:15 | 01.10.2012прегледи 631 коментарикоментари 0


Легитимните 540 хил. подписа, с които се иска референдум за АЕЦ "Белене" промениха ситуацията по отношение на втората атомна централа. Затова смятам, че предложението да се даде мандат на правителството за преговори трябва да бъде оттеглено. Първо хората трябва да вземат информирано решение и от него ще зависи бъдещето на проекта. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънредна пресконференция, посветена на текущото развитие на ситуацията около АЕЦ "Белене" и Южен поток.
Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който също участва в пресконференцията, потвърди, че ръководството на ПГ на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството да преговаря за АЕЦ "Белене". По думите на депутата Доброслав Димитров, появата на потенциалния инвеститор в лицето на Global Power Consortium Ltd е била полезна, защото е разкрила друга гледна точка на БСП към проекта. Участващите в пресконференцията риторично попитаха председателя на левицата Сергей Станишев защо инициира референдум, след като смята, че АЕЦ "Белене" е вреден проект за България. Вчера, след завръщането си от Брюксел, в отговор на въпрос защо не е подписал договор за АЕЦ "Белене" като премиер, Станишев заяви, че никога не би подписал условия, "които са непоносимо тежки или които да допускат загуба на контрол от страна на българската държава върху този проект".
Бъдещият референдум трябва да бъде прозрачен и честен, настояха участниците в пресконференцията. ГЕРБ ще се съобрази с мнението на хората, но то трябва да бъде изразено след като те са информирани какво означава строителството на втора АЕЦ – откъде ще бъде финансирането, ще трябват ли държавни гаранции, кой ще плаща евентуалните заеми и т.н.
По отношение на проекта Южен поток министър Добрев акцентира върху факта, че България е избрала варианта, при който 100 % от необходимото финансиране да е с привлечени средства, тъй като другата възможност (30% собствени средства и 70% привлечен капитал) означава държавата да отдели за проекта 1 млрд. лева. Затова през първите години от действието на Южен поток с получените транзитни такси ще се изплаща заемът за изграждането му. След това обаче ще име тръби, от които да печелим, заключи Добрев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg