EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГЕРБ & РБ готови с кабинет. Борисов премиер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ & РБ готови с кабинет. Борисов премиер

mail06:00 | 05.11.2014прегледи 1863 коментарикоментари 0


След консултации лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок са уточнили разпределението на ресорите и министрите в бъдещия коалиционен кабинет. РБ подкрепя издигането на Бойко Борисов за министър-председател, тъй като това е "най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в парламента", по думите на Радан Кънев от РБ. 

Кабинетът ще има трима вицепремиери и 18 министри. Един вицепремиер и шестима министри ще бъдат поверени на представители на РБ, но Радан Кънев не е сред тях. Предвижда се в кабинета да има министър от АБВ.

Предстоят тристранните ни срещи с останалите партньори, с които ще търсим мнозинство, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Цял ще е мандатът на управление на новия кабинет, допълни тя.

Коментарът на ДПС:

Няма да мине опитът да се представи това управление като чисто дясно, двупартийно на ГЕРБ и Реформаторския блок, защото е 4-партийно управление по своята същност. Няма как да се получи или да се увенчае с успех опитът Патриотичният фронт да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от „Атака“. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след консултациите на партията при президента.

Споделихме категоричното си несъгласни с основния вариант на съставяне на правителство, което се обсъжда през последните дни, а именно по отношение на формулата – 2+2 – двупартийно правителство, което обаче ще се подкрепя от Патриотичния фронт и АБВ и не просто ще се подкрепя, а подписите на лидерите на тези две политически сили ще стоят редом до подписа на мандатоносителя и на втората дясна политическа сила. Заявихме пред президента, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийно коалиционно малцинство. /…/ За нас този сбор аритметически между ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а е откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС. Има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

Ние нямаме амбиции да сме част от управлението на страната. Никой по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат, в едно с националпопулистки, антисистемни партии. Това е абсолютно категорично. ДПС ще бъде ясна категорична опозиция на управление, което зависи от Патриотичния фронт, коментира Лютви Местан.


 Източници: БНР и Агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053