EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Георгиева зам.-председател на ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Георгиева зам.-председател на ЕК

mail14:55 | 10.09.2014прегледи 1171 коментарикоментари 0


Председателят на следващата Европейска комисия Жан- Клод Юнкер представи ресорите на новите 27 еврокомисари.
Българският комисар Кристалина Георгиева поема ресор "Бюджет и човешки ресурси", освен това тя става и заместник-председател на Еврокомисията.
Три от общо седемте заместник-председателски места отиват при силни и компетентни жени. Това подчерта Жан-Клод Юнкер и посочи на първо място името на Кристалина Георгиева. Той обясни, че й е възложил тези отговорности заради безупречната й работа в сегашната Комисия, заради уважението на правителствата и парламентите, което си е извоювала и заради впечатляващите отношения, които е успяла да изгради по цял свят.
Другите две жени заместник-председатели на ЕК са премиерът на Словения Аленка Братушек, която поема Енергийния съюз и избраната за европейски комисар по външната политика Федерика Могерини.
Първи заместник-председател обаче ще е досегашният външен министър на Холандия Франс Тимерманс, който ще отговаря за по-добрата регулация в институционалните отношения, върховенството на закона и основните права.
Другите заместник-председатели очаквано са трима бивши премиери – на Финландия - Юрки Катайнен, с ресор „Заетост, растеж и инвестиции“, на Латвия - Валдис Домбровскис, на когото са поверени еврото и социалният диалог и на Естония - Андрус Ансип, който ще отговаря за дигиталния общ пазар. Дигиталната икономика е поверена на досегашния германски комисар Гюнтер Йотингер, икономическите и финансовите въпроси и данъчната политика - на френския представител Пиер Московиси.
За регионалната политика ще отговаря румънският комисар, за заетостта – белгийският, за конкуренцията – датският.
Вътрешният пазар отива при Полша. Земеделието при Ирландия. Правосъдието при Швеция и миграцията и вътрешните работи при Гърция.
По-рано днес изтеклите в последните дни списъци предизвикаха спекулации, че комисията на Юнкер е подредена от германския канцлер Ангела Меркел, и че водещите комисари ще следват нейната политика на реформи и строга фискална дисциплина.
Появиха се и коментари, че Жан-Клод Юнкер поверява твърде много власт на страни от бившия комунистически блок. От екипа му заявиха, че той възлага ресорите не на държави, а на личности, и че при обявяването им днес трябва да очакваме изненади.
В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации. Балансът на отговорностите им, според запознати, е пресметнат така, че да осигури нужното мнозинство в Европейския парламент, и новата комисия да встъпи в длъжност по график – на 1-ви ноември.

Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg