EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Географски указания не само за храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Географски указания не само за храни

mail10:31 | 16.09.2015прегледи 1767 коментарикоментари 0


Традиционни продукти като бохемски кристал, майсенски порцелан и троянска керамика могат да получат скоро по-добра защита срещу злоупотреби благодарение на законодателни промени, които биха разширили европейската защита на географски указания. Към момента тя се отнася за храни, но комисията по правни въпроси ще гласува на 15 септември за включването в обхвата на нехранителни продукти. Разговаряхме с авторката на доклада на ЕП по темата Виржини Розиер (С&Д, Франция).

Какви продукти ще могат да се възползват от новите правила?

Всички знаем много продукти, основани на традиционни методи на производство: например, ножове от Лагиол, бохемски кристал, шотландски вълнен кариран плат, майсенски порцелан.

Географското указание е име или символ, което определя географския произход на даден продукт и е свързано с традиционен начин на производство. Става въпрос за керамични и каменни продукти, за мрамор, дантели, традиционни платове, както и бижута, включително скъпоценни камъни. Европейската комисия е идентифицирала над 800 продукта, които е вероятно да се възползват от защитата.

Защо трябва да защитаваме тези продукти на ниво ЕС?

Тези продукти са известни и някои компании използват имената им, без да има гаранции, че изискванията за произход и качество са изпълнени. Това може да обърка потребителите и да навреди на репутацията на истинските продукти. В момента защитата им е незадоволителна, тъй като само 15 страни-членки имат национално законодателство по въпроса.

В някои сектори във Франция като текстилната индустрия дружествата са направили оценка, че защитата на географски указания за нехранителни продукти може да доведе до 25% ръст в международното търсене. Една ефективна схема на европейско ниво може да спомогне за защитата на работни места в съответните местности, които често са селски региони.

Какви са ползите за потребителите и за бизнеса?

Защитата на географски указания в целия ЕС увеличава привлекателността на продукта за потребителите, тъй като се гарантират местността на произход и конкретните характеристики.

Увеличава се ценността на тези продукти, а това прави производителите по-склонни да инвестират в тях. Защитата на географските указания подобрява също така репутацията на съответния регион и насърчава туризма и свързаните с него работни места.

Предвижда се докладът да бъде разгледан в пленарна зала на 5 октомври и гласуван на 6 октомври./ЕП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg