EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ген.секретар на НАТО у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ген.секретар на НАТО у нас

mail15:12 | 22.01.2015прегледи 744 коментарикоментари 0


/обновена/Министър-председателят Бойко Борисов разговаря днес с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на официално посещение в България.
По време на срещата двамата обсъдиха сътрудничеството в рамките на Алианса, Плана за действие за готовност на НАТО. Премиерът Борисов постави акцент върху ефективното и прагматично използване на средствата, предвидени за отбрана, за да бъде намерен балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високо подготвени и материално обезпечени въоръжени сили. В този смисъл бяха подчертани възможностите, които предоставят инициативите на НАТО и ЕС за интелигентна отбрана и споделяне на способностите.
Столтенберг даде висока оценка на участието на България в мисиите и операциите на Алианса и посочи, че българските военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти.
Теми на разговора бяха регионалната и енергийна сигурност.

По-рано БНР анонсира, че една от целите на посещението на Столтенберг е да благодари на България за активната й роля в Алианса, съобщи за националното радио заместник-говорителят на НАТО Кармен Ромеро, като отрече визитата да е провокирана от конкретни проблеми, на които трябва да се търси решение:

Това посещение не е свързано с никакъв конкретен проблем – то е част от плана на генералния секретар да посети всички съюзници в НАТО. Искам да подчертая, че България е сред първите страни, в които той отива, откакто беше избран на поста през октомври миналата година.

Ние смятаме това посещение за много важно. По време на него генералният секретар ще обсъди с българските власти ключовите предизвикателства, пред които са изправени съюзниците в НАТО. На първо място – той ще благодари на България, че е толкова посветен и ангажиран съюзник и участва във всички най-важни операции на Алианса, както и за включването й в мерките за сигурност, които НАТО трябваше да предприеме в отговор на руско-украинската криза. Една от темите, които генералният секретар ще обсъжда с президента и останалите български официални представители, ще бъде как страните от НАТО да приложат решенията, взети на срещата на върха в Уелс, и конкретно – плановете за готовност за действие, които ще дадат възможност на Алианса да се справи с всяко предизвикателство пред сигурността си, заяви заместник-говорителят на НАТО Кармен Ромеро за БНР.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани всички държави от Алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде ТАСС. Агенцията припомня, че на срещата си в Уелс през септември миналата година страните-членки на Алианса дадоха съгласието си до 10 години да отделят за отбрана минимум две на сто от брутния си вътрешен продукт.
 Снимка: МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg