EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Генерал коментира война Русия -Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Генерал коментира война Русия -Турция

mail10:50 | 05.02.2016прегледи 2825 коментарикоментари 0


Възможна ли е война между Русия и Турция? Този въпрос се задава все по-често с огледн ан напрежението между двете страни след сваляне на руския военен самолет от Турция през ноември м.г. Ето какво коментира по този повод в публикуция на вестник  „ Ал Монитор”  бригаден генерал Наим Бабюроглу, който е съветник на Центъра за изследване на националната сигурност и външната политика, базиран в Анкара.
Бабюроглу посочи, че Анкара е навлязла във високорискова област в кризата си с Русия. "След свалянето на руския Су-24, Русия увеличи капацитетите си в региона с изтребители Су-34 и Су-35, които са далеч по-усъвършенствани от турските Ф-16", каза Бабюроглу.
 Според него руският президент Владимир Путин не е готов да остави нещата така и се опитва да въвлече Турция в конфронтация не само с нарушаването на турското въздушно пространство, но и с изтребването на тюркмени в Сирия и подкрепата за СЗН.
 Съдейки по това, което Бабюроглу каза, Турция няма кой знае какво да направи в отговор на руското предизвикателство.
 "След свалянето на руския изтребител, турските Ф-16 не могат да летят в сирийското въздушно пространство. САЩ не ги искат там, в случай че се конфронтират с руски самолети", каза Бабюроглу, като отбеляза, че руските Су-35 (Flanker-E, според терминологията на НАТО), разположени в региона, които са далеч по-усъвършенствани от всичко, с което Турция разполага, са повод за безпокойство на Вашингтон.  
 "Русия се опитва да привлече Турция в конфликт, за да отмъсти за свалянето на своя изтребител. Путин е уверен, че може да спечели. Това му е нужно и за да се справи с някои вътрешни затруднения. Свалянето на един-два турски Ф-16 ще го превърне в герой у дома", каза Бабюроглу.
Експертът също така се съмнява, че НАТО ще се втурне в подкрепа на Турция така, както на Анкара й се ще, в случай на конфронтация с Русия."Решенията са взимани единодушно в НАТО. САЩ и Великобритания може да подкрепят военно Турция, но е съмнително, че страни като Франция, Германия и Гърция ще го направят. Всичко, което НАТО вероятно би направила, е да разположи системи Пейтриът в Източна Турция и да отпусне разузнавателни самолети АУАКС в подкрепа на турските ВВС".
Бабюроглу допусна, че вътрешни сметки може все пак да тласнат Ердоган към подкрепа за намеса в Сирия, но според него подобна интервенция би имала ужасяващи последствия за Турция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg