EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гапром излиза на нов пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гапром излиза на нов пазар

mail14:00 | 12.10.2012прегледи 601 коментарикоментари 0


Газпром сключи първия голям дългосрочен договор за доставката на газ в Азиатския регион. Чрез своята дъщерна компания Gazprom Marketing and Trading (GMT) газовият концерн подписа споразумение за доставките на втечнен природен газ с индийската компания GAIL. Анализаторите са уверени, че в стратегически план това е много важна за Русия стъпка.
Сключеният с GAIL договор за доставките на синьо гориво стана един от най-големите в историята на Газпром. Според условията му, Индия ще получава ежегодно по 2,5 милиона тона руски газ в продължение на 20 години. Доставките ще започнат през 2019 година. Коментирайки това споразумение, ръководителят на Газпром Алексей Милер заяви, че смята индийския пазар за един от най-динамично развиващите се в региона. Сключването на договора с GAIL е важен етап от стратегията за излизане на Газпром на пазара в Югоизточна Азия, разказва независимият анализатор Дмитрий Лютягин:
- Газпром има стратегия по това направление едва ли не от 2000 година. Но всъщност имаме един горе-долу действащ в момента проект - това е втечнения природен газ, който функционира в Сахалин. Доставките там се осъществяват в посока Япония. Други проекти, след като Газпром създаде завода за втечнен природен газ, от гледна точка на продажбите на газ в Азиатския регион, няма. Това сега е втората стъпка.
Експертите отбелязват, че Азия е енергодефицитен регион. Тоест потребността от руски въглеводороди в бъдеще там само ще се увеличава. Затова азиатското направление е много важно в стратегически смисъл. Още повече, че в Европа общото потребление на синьо гориво намалява, а Газпром губи заради това, твърди експертът Юлия Войтович:
- Всъщност тук има две причини. Първо, това е световната криза, кризата в Европа. А за Газпром причината е и в това, че той губи възможни печалби от доставките в Европа, тъй като се налага да прави отстъпки на много европейски потребители. Във връзка с това за Газпром е по-добре да преориентира доставките си към страните от Азия.
Планира се в Индия да бъде доставян газ и от Щокмановското находище. Производството на втечнен газ там трябва да започне след 5 години. Втори вариант е завода за производство на втечнен природен газ във Владивосток. Компанията разчита той да започне работа към 2017 година. Освен това, се разглежда възможността за разширяване на производството на втечнен природен газ в проекта „Сахалин-2”. Ако до 2019 година нито едно от допълнителните производства на втечнен природен газ в Русия не е готово, договорът с GAIL ще се изпълнява за сметка на препродаване на гориво от страна на Газпром, купено от други производители./източник:Голос Росии


 


Тагове: Газпром, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163