EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Галата" става хранилище за природен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Галата" става хранилище за природен газ

mail09:20 | 02.07.2010прегледи 1130 коментарикоментари 0


Правителството работи активно за преструктурирането на находището "Галата" в хранилище за природен газ, се посочва в съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
В следващите месеци трябва да стане ясно акционерното участие в бъдещото дружество, което ще бъде оператор на съоръжението. Това е посочил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с областния
управител на Варна Данчо Симеонов. Министър Трайков е на обиколка в предприятията, които са най-големи потребители на газ и ток. В първия ден от тази обиколка той се е срещнал с ръководството на "Девня цимент", "Агрополихим" и "Солвей соди". По-късно през деня предстои и посещение в дружеството "Тракия глас" в Търговище.
Превръщането на газовото находище "Галата" в хранилище е един от проектите в енергийната сфера, по които правителството работи заедно със сегашния концесионер "Мелроуз". Осъществяването на този проект ще съдейства за намаляване на зависимостта на България от вноса на енергийни ресурси.
За постигането на тази цел приоритет е и изграждането на междусистемните газови връзки на България със съседните държави, е отбелязал министърът. Между тях най-напреднали са проектите с Гърция и Румъния, за които е осигурено финансиране от Европейския план за енергийно възстановяване.
За връзката с Гърция са отпуснати 45 млн. евро, а за връзката с Румъния - 10 млн. евро. В начален етап е изграждането на реверсивна газова връзка със Сърбия, което се финансира от оперативната програма "Регионално развитие". Предстои започването на подобен проект и с Турция. 
Основен акцент в енергийната политика на правителството е преструктурирането на сектора на "пазарни релси", е заявил Трайков. Развитието на пазара поставя българските потребители и индустрията в конкурентна среда спрямо европейските им
партньори, е добавил той. По думите на министъра, това е най-ясният, прозрачен и ефективен начин за постигане на най-ниски цени на енергоносителите. Това важи според него с особена сила за природния газ, който пристига в България от един източник, по едно трасе.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg