EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гайтнър уверен в силите на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гайтнър уверен в силите на Европа

mail11:38 | 16.05.2010прегледи 812 коментарикоментари 0


Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър изрази в интервю за телевизия Блумбърг увереност, че Европа ще разреши кризата с дълга си и че стойността на китайската валута спрямо долара ще нарасне, предаде Ройтерс.
"Европа има капацитета да се справи с кризата", заяви Гайтнър. "Мисля, че европейците ще успеят да го направят", подчерта той.
Миналата седмица ЕС, Международният валутен фонд и европейските централни банкери се договориха за спасителен пакет на стойност 1 трилион долара, за да стабилизират световните пазари и да попречат на кризата с гръцкия дълг да унищожи еврото, припомня агенцията.
Финансовите пазари обаче отразиха опасенията, че плановете за въвеждане на икономии с оглед намаляване на бюджетните дефицити в някои страни от Еврозоната ще извадят от релсите възстановяването на икономиките на тези страни, отбелязва Ройтерс. В петък еврото падна спрямо долара до най-ниските си нива от 18 месеца досега, припомня агенцията.
Според американския финансов министър пакетът от 1 трилион долара е "огромна и важна стъпка". Той изрази мнение, че проблемите на Европа едва ли ще навредят на растежа на американската икономика.
"Нашата икономика става все по-силна. Тя укрепва, подобрява се, доверието в нея се възвръща", подчерта Гайтнър.
"Икономиката на САЩ се възстановява от кризата по-бързо, отколкото мнозина очакваха", отбеляза финансовият министър на САЩ.
Гайтнър ще се срещне с китайския вицепремиер Ван Цишан на 24 и 25 май в Пекин. Срещата ще е част от редовния диалог между двете страни. В тази връзка финансовият министър заяви: "В интерес на Китай е да направи необходимото, за да позволи на обменния курс на юана да започне постепенно да отряза пазарните тенденции и сили".
Китай фиксира курса на юана към долара при 6,83 юана за 1 долар в средата на 2008 г., за да предпази икономиката си от глобалната криза. Американски парламентаристи обаче критикуват Пекин за тази политика и твърдят, че тя дава на китайските фирми несправедливо предимство при износа на техните стоки и коства на американците работни места. Някои западни икономисти смятат, че има 40-процентно подценяване на курса на юана, извършвано от страна на Пекин, припомня Ройтерс. 
       


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165