EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гайтнър: Девалвирайте юана!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гайтнър: Девалвирайте юана!

mail13:40 | 10.05.2011прегледи 878 коментарикоментари 1


Съединените щати за пореден път призоваха Китай да ревалвира националната си валута при откриването днес във Вашингтон на редовната годишна китайско-американска стратегическа и икономическа среща, предаде Франс прес. Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър, който беше домакин в своето министерство на голяма китайска делегация, изтъкна приоритетното значение на валутния въпрос.
"Основната ни цел е да се засили възстановяването на световната икономика и за тази цел има три основни приоритета: първо, продължаване на диалога за преминаването на Китай към по-гъвкав курс на юана и по-отворен за притока на капитали пазар", посочи Гайтнър.
Втората цел на Съединените щати е да се насърчи реформата на вътрешния финансов пазар на Китай, а третата - да се гарантира, че американските компании са третирани наравно с китайските им конкуренти.
Икономическите цели на Съединените щати и на Китай не се противопоставят, макар да се различават, каза Гайтнър.Той отбеляза, че предизвикателството на САЩ е да приложи дългосрочна бюджетна реформа, която да позволи на страната отново да живее в зависимост от собствените си възможности, докато основната цел на Китай е да създаде "нов модел на растеж", който да бъде стимулиран повече от вътрешното търсене и финансовата система ще бъде по-съвършена.Тези две предизвикателства съответстват на ангажиментите на Вашингтон и Пекин в рамките на Г-20.
Съединените щати не гледат на разрастването на Китай като на заплаха и искат да засилят взаимното доверие, изтъкна от своя страна държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън при откриването на стратегическия и икономически диалог между двете страни. "Някои хора в нашата страна гледат на напредъка на Китай като на заплаха за САЩ, а други в Китай се опасяват, че САЩ се стремят само да попречат на китайския растеж. Ние отхвърляме тези две виждания за нещата", допълни Клинтън.
"Повече ще спечелим чрез сътрудничеството, отколкото чрез конфликта", подчерта тя.
Клинтън насърчи Китай да подобри положението с правата на човека, изтъквайки, че това ще бъде положително за неговото благоденствие.

 


Тагове: юан, девалвация
 
Коментари
 
Ники - 11-05-2011 г. 12:51:17

Оправете си заглавите, става въпрос за ревалвация, а не за девалвация ;)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg