EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром тества "Ковикта" към "Силата на Сибир"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром тества "Ковикта" към "Силата на Сибир"

mail15:40 | 27.10.2022прегледи 744 коментарикоментари 0


Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че е започнал тестване на газови доставки от находището "Ковикта", най-голямото в Източен Сибир, към газопровода "Силата на Сибир", по който се транспортира синьо гориво за Китай, информира Ройтерс.

"Газпром" започна да доставя газ за Китай по газопровода от находището "Чаянда" в Якутия, в края на 2019 година. Сега и двете находища работят да захранват "Силата на Сибир", който има обявен капацитет за пренос от 38 милиарда кубични метра газ на година. Газопроводът е от решаващо значение за усилията на Москва да пренасочи своите енергийни потоци от запад на изток, тъй като редица европейски страни наложиха санкции срещу Русия след началото на инвазията й в Украйна.

По думите на главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от Франс прес, започналите тестове са "важна стъпка в реализацията на проекта "Силата на Сибир" и създаването на нови центрове за добив на газ в източната част на страната". Той окачестви газовото находище Ковикта като "решаваща ресурсна база" за "развитието на доставките на газ", както и за износа му особено към нуждаещите се от енергия руски съседи Китай и Южна Корея.

Находището Ковикта, както и нови съоръжения за транспортиране на газ се очаква да бъдат пуснати в експлоатация през декември.

През 2020 г. "Газпром" е изнесъл за Китай 4,1 милиарда кубични метра газ. Година по-късно през 2021 г. износът вече достига около 11 милиарда кубични метра, а през 2023 г. се очаква да достигне 22 милиарда кубични метра.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак заяви, че "Силата на Сибир" ще достигне пълен капацитет през 2027 г., две години по-късно от планираното.

Русия също така планира изграждането на "Силата на Сибир-2" през 2024 г., за да снабдява Китай със синьо гориво през територията на Монголия, още един знак, че руската енергийни доставки наистина са поели в източна посока.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg