EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром спира газта през Беларус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром спира газта през Беларус

mail17:00 | 21.06.2010прегледи 849 коментарикоментари 0


Газпром е уведомил европейските потребители, получаващи газ през Беларус, за възможни ограничения, заяви пред журналисти говорителят на руската газова компания Сергей Куприянов, цитиран от  ИТАР-ТАСС.
Той уточни, че съответното предупреждение е направено миналата седмица. Възможно е днес то да бъде изпратено в съответния орган на Европейския съюз, добави Куприянов.
Русия не изключва, че Беларус може да прибегне до неразрешено отклоняване на руски газ, доставян транзитно за Европа, изтъкна руският вицепремиер Игор Сечин на заседание на президиума на правителството.
Русия засега няма да намалява доставките на газ за Беларус с над 15 на сто, предвид особеното й отношение към беларуските потребители, заяви на същото заседание премиерът Владимир Путин.
Той определи ограничението на доставките за Минск "напълно обосновано".
Путин добави, че засега Русия няма да увеличава доставките на газ за Европа, заобикаляйки Беларус, включително и през Украйна. Според премиера има "техническа възможност" Минск да отклонява газ от газопровода Ямал-Европа, част от който 
преминава през беларуска територия. 
Беларус дължи на Газпром за доставка на газ седем пъти повече, отколкото Газпром дължи на страната за транзита, заяви говорителят на компанията Сергей Куприянов.
Газпром оценява дългът на Беларус за доставка на газ на 192 милиона долара, отбелязва ИТАР-ТАСС.
След два дни Минск трябва да преведе поредното плащане за доставката на руски газ през май, което ще увеличи дължимата сума над сегашните 192 милиона долара, посочи Куприянов.
Преди това той уточни, че цената на руския газ за Беларус през юни е 184 долара за 1000 куб. метра, а Беларус плаща доставките едва по 150 долара. По този начин задълженията на Минск за този месец възлизат на 260-270 милиона долара.   
Москва и Минск не се споразумяха за цената на газа, изтъкна говорителят. Той добави, че Газпром ще задейства транзитните мощности на Украйна за Европа, ако Беларус започне да отклонява газ.
Предвид задлъжнялостта на Беларус, Газпром  може още отсега да спре изцяло доставките на руски газ, подчерта Куприянов.
Въпреки това е взето решение за ограничаване на доставките само с 85 на сто, за да се осигури работата на беларуската газопреносна система и технологичните нужди за транзита.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161