EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром продава "Южен поток" на България ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром продава "Южен поток" на България ?

mail07:20 | 27.05.2016прегледи 1396 коментарикоментари 0


Газпром е решил да продаде техническите документи по проекта за магистрален газопровод Южен поток, като купувач може да стане България, която не се отказва от намеренията си да бъде балкански газоразпределителен център, съобщава Нефтегаз.ру. Реализацията на проекта беше прекратена на 1 декември 2014 година. Решението за продажбата беше взето на 24 май 2016 година от съвета на директорите на Газпром, се казва в съобщението.
В рамките на предстоящата сделка Газпром ще продаде документите за технико-икономическа обосновка (ТИО) и комплексните инженерни изследвания по проекта. Общата сума ще бъде 119,3 милиона евро, от които стойността на пакета документи за ТИО е 38,1 милиона евро, документите по комплексните инженерни проучвания - 81,2 милиона евро. Заслужаващ внимание купувач е компанията Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), дъщерна на Газпром. Тоест сделката най-вече означава подготовка за по-нататъшна препродажба на документацията на европейски купувач. Чрез холандската дъщерна фирма на Газпром това явно ще стане по-лесно, според  Нефтегаз.ру.
Купувач може да стане България, която не се отказва от намерението си да бъде балкански газоразпределителен център, твърди Нефтегаз.ру. За това, че българската  проектна компания по изграждането на проекта Южен поток - Саут стрийм България (South Stream Bulgaria) - представлява интерес за страната спомена на 20 май 2016 година българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова. Така тя отвърна на възмутеното изказване на депутата Н. Ананиев, че Южен поток България продължава да работи, като харчи над 200 000 евро на месец от бюджета на страната, се казва в публикацията.

Помощникът на президента на Русия Владимир Путин Юрий Ушаков заяви днес , че новият газопровод от Русия към Гърция може да премине през България, пише руският вестник „Взгляд“. „В момента се работи по проект за доставка на газ от Русия към Гърция и Италия през трети страни. Има се предвид, че газопроводът ще мине по дъното на Черно море, а от там и през територията на една от приморските държави. Очевидно това ще е България“, заяви Ушаков. Руският президент Владимир Путин ще посети Гърция на 27 и 28 май. От Кремъл бе съобщено, че по време на посещението си той планира да обсъди реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и транспорта.

“Газпром” проучва възможността за нови проекти по транзита на газ в южна Европа. Това заяви в Будапеща руският външен министър Сергей Лавров след преговорите с унгарския му колега Петер Сийярто. Той се спря на различното тълкуване на Третия енергиен пакт от ЕС, който бе въведен от него. „Съвсем наскоро от третия енергопакет бяха направени изключения за така наречения Трансадриатически газопровод (ТАП), при това точно по същите позиции, по които бяха отказани изключения за проекта „Южен поток“. По този повод въпросният проект не бе одобрен от ЕК“, каза Лавров. „Въпреки това „Газпром“ проучва възможностите да допълнителни проекти на южния фланг на Европа. Убеден съм, че ако ЕК подхожда обективно към осигуряването на енергийната безопасност на Европа, а не я поставя в зависимост изцяло от политическата позиция, свързана с необходимостта да се обезпечи украинският транзит, може да се намери решение, което да устройва всички“. "Напомням, продължи Сергей Лавров, че през януари Шефчович (зам-председателят на ЕК) се съгласи, че е необходимо да се възобнови в пълен обем диалога между Русия и ЕС, който Брюксел замрази преди две години... Но до момента ЕК не предприема никакви мерки за възобновяването на този диалог... “. В края на февруари „Газпром“ подписа споразумение с Италия и Гърция меморандум за доставки на руски газ по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и оттам за Италия. /БТА, ТАСС

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg