EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газпром прибира $2,8 млрд. неустойки от Италия, Германия и Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром прибира $2,8 млрд. неустойки от Италия, Германия и Турция

mail13:25 | 28.09.2009прегледи 434 коментарикоментари 0


  Най-големите потребители на руски газ в Европа, преди всичко Германия, Италия и Турция, през 2009 година не купуват минималните обеми синьо гориво, предвидени по договорите, пише днес в. "Комерсант".

    В резултат италианската ENI, германската E.ON и турската Botas, както и редица други компании, попадат под действието на принципа "вземаш или плащаш" ("take or pay") и трябва да платят на Газпром неустойка до 2,8 млрд. долара. Турция вече помоли да бъде спряно действието на тази клауза. Италия и Германия също не искат да плащат, позовавайки се на опрощаването на глобата за Украйна. Газпром засега не изглежда готов да прави отстъпки на контрагентите си, отбелязва "Комерсант", цитиран от К2Капитал..
    Турция планира да преговаря с Русия за смекчаване на условията за доставки на газ, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на министъра на енергетиката Танер Йълдъз. Анкара иска да издейства анулиране на принципа "вземаш или плащаш", според който купувачът трябва да плати договорения, а не получения газ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg