EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром преразглежда договори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром преразглежда договори

mail08:15 | 05.06.2013прегледи 451 коментарикоментари 0


Газпром очаква преразглеждане на договорите с някои европейски потребители до края на юни, съобщи пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на компанията Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По думите му отстъпката може да достигне 7 до 10%.Сред компаниите, поискали преразглеждане на договорите, са италианската Eni и френската Gaz de France. Медведев отбеляза, че отстъпката е въз основа на договора и отразява промяната на конюнктурата на цените на петрола сорт Брент.
Заместник-председателят на управителния съвет на Газпром съобщи също така, че руският министър на енергетиката Александър Новак е изпратил до Европейската комисия предложение за провеждане на съвместен анализ на перспективата за търсене на газ в ЕС. Той изтъкна, че анализът ще позволи да се добие по-пълна представа за необходимостта от реализация на нови проекти за развитие на транспортната инфраструктура, която сега не отчита нарастването на търсенето на газ в Европа след 2020 година. Както отбеляза Медведев, сега Газпром се сблъсква с проблеми с резервирането на мощности на входа и на изхода на газопреносната система на ЕС, поради което трудно би могло да се каже, че ЕК е създала условия за реална конкуренция на газовия пазар.
Той подчерта също така, че окончателно решение за разширяване на проекта Северен поток и създаване на консорциум в нова конфигурация ще бъде прието едва след подписването на
договори за доставка на газ. Медведев изтъкна, че не може да има единна цена на газа за Европа, тъй като "дори портокалите в различните страни не струват еднакво". Той съобщи, че ЕК е задала допълнителни въпроси на Газпром за неговата ценова политика.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg