EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром очаква нова газова криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром очаква нова газова криза

mail19:23 | 06.07.2009прегледи 842 коментарикоментари 0


Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев изрази опасения от нов газов конфликт между Русия и Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.
Икономическата и финансова криза не подобряват положението на Украйна, а освен това има и технологичен проблем, тъй като страната е изтеглила от хранилищата си големи количества газ, отбеляза вицепрезидентът на Газпром. Медведев оцени стойността на изтегления от хранилищата газ на 4-5 млрд. долара.
"Не мислим, че Украйна може да плати за руския газ. Затова разпространихме сред партньорите си предложения за разрешаването на проблема", отбеляза вицепрезидентът на Газпром.
След януарската криза, когато бе спрян транзитът на газ през Украйна за Западна Европа, Москва и Киев подписаха споразумения за осигуряване на преноса на газ, припомня ИТАР-ТАСС.
Медведев напомни, че на политическо равнище руският президент Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин са предложили създаването на финансов резерв с участието на всички заинтересовани страни, включително и Русия.
Европейският съюз "няма усещане за непосредствена криза" в сферата на доставките на газ за Европа, заяви днес посланикът на Швеция в Русия Томас Бертелман.
Всички въпроси, които възникват във връзка с доставките на руски газ "разглеждаме не толкова като газов проблем, колкото като проблем, свързан с икономическата криза в Украйна. Според нас основната причина е ситуацията между страната доставчик и транзитната страна", отбеляза посланикът.
Бертелман посочи, че е необходима по-голяма прозрачност за газовите доставки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4213