EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

"Газпром нефт" ще се пренасочи към Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Газпром нефт" ще се пренасочи към Азия

mail14:30 | 08.04.2014прегледи 791 коментарикоментари 0


Компанията "Газпром нефт" не е засегната от западните санкции заради руското анексиране на Крим, но е готова да се оттегли от доларите в договорите си и да пренасочи петролните потоци към Азия, ако се наложи, заяви генералният директор на петролното подразделение на "Газпром" Александър Дюков, цитиран от Ройтерс.
"Що се отнася до санкциите, те по никакъв начин не засягат бизнеса на компанията", каза Дюков в Санкт Петербург, където сега е базирана "Газпром нефт". "Разбира се, имал съм срещи, контакти с представители на западни бизнес кръгове. По същество те не са заинтересовани от ескалация на напрежението", заяви Дюков. Генералният директор на "Газпром нефт" каза също, че компанията е обсъждала идеята да се откаже от долара, но посочи, че "не е поставяна такава задача (от правителството)". "Ние обаче обсъдихме с нашите клиенти възможността да преминем в договорите към еврото и 95 процента изразиха готовност", заяви Дюков. Според него това "показва по същество, че няма нищо невъзможно - можете да преминавате от долари към евро, по същество, към рубли".
"Смятаме, че западните банки е малко вероятно да спрат сътрудничеството с нас, но така или иначе ние проправихме път и към азиатски заемодатели, плюс това има го и вътрешният пазар", каза Дюков.
Той добави, че "Газпром нефт" е готова да издържи на увеличение на цените по заемите, за да продължи да развива находището за неконвенционален петрол "Баженов" в Западен Сибир.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1194