EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром изкупува азербайджански газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром изкупува азербайджански газ

mail19:18 | 29.06.2009прегледи 708 коментарикоментари 0


pipeline_111Руският газов гигант Газпром подписа днес в Баку споразумение за изкупуване на азербайджанско синьо гориво и тази сделка крие опасността да лиши европейския проект за газопровод "Набуко от част от необходимите му обеми, предаде Франс прес.
Документът бе подписан от президента на Газпром Алексей Милер и президента на азербайджанската национална газова и петролна компания Сокар Ровнаг Абдулаев в присъствието на държавните глави на Русия - Дмитрий Медведев и на Азербайджан -
Илхам Алиев.
В петък Милер коментира в Москва, че "Газпром би могъл да започне да купува азербайджански газ от 1 януари 2010 година", припомня Франс прес.
Руската и азербайджанската компания подписаха в края на март протокол, чиято цел бе да даде възможност на руската компания да купува от газ от съседната държава газ от идната година. Това споразумение крие опасност да лиши в крайна сметка
европейския проект за газопровод "Набуко" от част от азербайджанския газ.
"Набуко" трябва да транзитира от 2013 година природен газ от Каспийско море към Европа през Турция, за да намали вропейската зависимост от руския газ. "Набуко" пряко се конкурира с руския проект за газопровод Южен поток и редовно бива критикуван от Москва, отбелязва АФП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg