EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром с max доставки за Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром с max доставки за Европа

mail10:20 | 03.02.2012прегледи 399 коментарикоментари 0


В условията на сурова зима в Русия и Европа руската газова компания Газпром максимално е увеличила доставките на газ не само за европейските потребители, но и за страните от Общността на независимите държави (ОНД), по-специално Беларус и Украйна, като едновременно е увеличила и подаването на синьо гориво от подземните хранилища. Това заяви днес вицепрезидентът и генерален директор на Газпром Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Медведев изрази недоумение от съобщенията за съкращаване на руските газови доставки за Европа.
По думите му подаването от европейските подземни хранилища на Газпром през последната седмица е увеличено близо 4 пъти. Той допълни, че изчислено на годишна основа, равнището на доставките сега се равнява на 180 милиарда куб. метра, при  положение, че през 2011 година за Европа са били изнесени 150 милиарда куб. метра газ. Освен това според него, притежавайки транзитните газопроводи, Украйна сега отклонява газ на годишно равнище в обем на 60 милиарда куб. метра, което е значително повече от договорените обеми.
По-рано днес австрийската енергийна компания OMV, цитирана от ДПА заяви, че Русия е намалила износа на газ за Европа заради студеното време .Около 30 процента по-малко газ достига до австрийския петролопровод, който доставя суровината и за Италия, посочи говорител на ОMV. Този петролопровод преминава през Украйна и Словакия. Вчера Газпром също опроверга информациите, че е намалила подаването на газ за Европа и заяви, че продължава да изпълнява задълженията си към европейските потребители въпреки увеличеното потребление на газ заради студа в Русия. Компанията отбеляза, че на максимална мощност работи газопроводът Син поток, а обемът на доставките по Ямал-Европа от средата на миналата седмица е увеличен с 20 процента.
Преди това ДПА съобщи, позовавайки се на агенция Интерфакс, че студовете в Русия са предизвикали повишено потребление на енергия, което е принудило Газпром да намали подаването на газ по газопровода Ямал-Европа (през Беларус и Полша за Германия) с 10 процента на ден. Обемите на руските газови доставки за Италия през  австрийската граница също били са намалени с 10 процента (8 милиона куб. метра), съобщи във вторник Европейската комисия, която е била информирана за това от италианското министерство на икономическото развитие.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg