EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газопроводът „Набуко” невъзможен без ирански газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът „Набуко” невъзможен без ирански газ

mail17:49 | 29.07.2009прегледи 457 коментарикоментари 0


Изпълнението на проекта за газопровод "Набуко" е невъзможно без ирански газ, заяви днес министърът на петрола на Иран Голам Хосеин Нозари, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Засега няма надеждни източници за напълване с газ на тръбопровода "Набуко". Без участието на Иран тази задача изглежда неизпълнима", подчерта министърът.
Иран планира през следващите години да увеличи значително добива на природен газ, което до 2015 г. да достигне 1,1 млрд. кум. метра в денонощие.
Иранското министерство на петрола сътрудничи активно с Китай и Венецуела, допълни Нозари. Успешно се развиват преговорите за включване на голяма китайска компания в усвояването на петролното находище Азадеган, което е разположено в югозападната част на страната.
Министърът не посочи името на китайската компания, но според иранската информационна агенция Мехр това е Sinopec.
На Венецуела е предложено да избира между 12 района в страната за извършване на геологопроучвателни дейности.
На въпрос за плановете за изграждане на газопровода "Мир" от Иран и Пакистан Нозари отговори, че приема за "неизбежно" включването на Индия към проекта, като потвърди и участието на руската компания Газпром в строителството на съоръжението.
"Набуко" трябва да транзитира от 2013 година природен газ от Каспийско море към Европа през Турция, за да намали европейската зависимост от руския газ. "Набуко" пряко се конкурира с руския проект за газопровод "Южен поток".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg