EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовият хъб в Турция вероятно ще е в Тракия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовият хъб в Турция вероятно ще е в Тракия

mail15:45 | 14.10.2022прегледи 714 коментарикоментари 0


В най-скоро време в Турция ще бъде създаден международен газов хъб. Най-подходящото място за деня е регион Тракия в европейската част на страната, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки резултатите от преговорите на 13 октомври в Астана с руския си колега Владимир Путин, на които беше обсъден този въпрос.

"Най-подходящото място за центъра е Тракия. Заедно с президента на Руската федерация Владимир Путин възложихме на министрите на енергетиката да започнат съответната работа. Имаме национален разпределителен център (на газ), но той ще бъде международен. Там не може да става дума за забавяне. Ние ще проведем необходимите преговори и незабавно ще започнем работа. Ще бъдат взети всички необходими мерки по въпроса за сигурността, ние извършваме предварителна работа в тази посока“, каза Ердоган пред журналисти след завръщането си от Астана, съобщава TRT.

Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС, заяви руският президент Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, и предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На двустранните разговори в Астана, Казахстан, проведени покрай срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия, Путин каза още, че енергийните доставки от Русия за Турция се изпълняват в пълен обем и в съответствие със заявките.

Путин смята, че предложеният за създаване газов хъб в Турция може да стане платформа за определяне на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос.

"По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос – въпросът за ценообразуването“, отбеляза руският държавен глава. "Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси", добави Путин.

Руският държавен глава посочи, че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта "Турски поток", в резултат на което маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден. Той спомена също възможността за изграждане на нов газопровод през Турция.

Русия потенциално може да изнася през Турция и Черно море към Европа около 63 млрд. природен газ годишно, каза руският вицепремиер Александър Новак пред Анадолската агенция в рамките на форума „Руска енергийна седмица“ в Москва. Той припомни, че досега са реализирани няколко газопровода – работи „Син поток“ и са построени две тръби от „Турски поток“.

Капацитетът на двете тръби на „Турски поток“ е 31,5 млрд. куб.м., като една от тях е предназначена за транзит към други страни, каза Новак. Той припомни, че при планирането на нереализирания „Южен поток“ се е предвиждало да се построят четири тръби с капацитет от порядъка на 63 млрд. куб. м.

„Това е потенциалът, който може да бъде използван през Черно море, през Република Турция за доставки на газ за европейските потребители, при положение, че има такава необходимост и бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на съответните газопроводи. Ако има такава необходимост, ако всички страни са заинтересовани, мисля, че такъв проект може да се разгледа“, каза Новак.

В коментар за високите цени на природния газ руският вицепремиер повтори тезата, че е създаден изкуствен дефицит на газ. „Ние не сме заинтересовани от високите цени, защото при високи цени естествено с по-бързи темпове се въвеждат алтернативни, възобновяеми енергийни източници и т.н.“, отбеляза Новак.

снимка: kremlin.ru


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg