EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовите проекти - приоритет на кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите проекти - приоритет на кабинета

mail15:13 | 17.11.2015прегледи 1191 коментарикоментари 0


Сред най-важните проекти в газовата сфера на България – както вътрешни, така и трансгранични са завършеният наскоро газопровод Добрич – Силистра, реконструираната компресорна станция в Ихтиман и продължаващото обновяване на още три компресорни станции, модернизацията и разширяването на газовото хранилище в Чирен, както и междусистемните връзки на България със съседните държави. Това отбеляза на газов форум заместник- министър на енергетиката Жечо Станков.

"За нас е изключително важно, че три от седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ, са с българско участие", подчерта Станков. Това са проектите за междусистемни връзки на България с Гърция и Сърбия, както и модернизацията и разширението на вътрешната газопреносна мрежа. Включването им в плана за действие е доказателство за важността, която имат те не само за България, но и за ЕС като цяло.

"Развитието на собствения добив на природен газ също е от ключово значение за гарантирането на устойчив енергиен сектор", подчерта още Жечо Станков. "След като компанията "Шел" бе избрана да търси нефт и природен газ в блок "Силистар" в Черно море, предстои да обявим още два конкурса за търсене и проучване във вътрешността на страната", допълни той.

По думите на Станков изграждането и обновяването на газопреносната мрежа както вътре в страната, така и със съседните държави е едно от водещите условия за устойчиво развитие на сектора и конкурентни доставки. "Това е ключов приоритет в работата на правителството в енергийната сфера, изцяло в съзвучие с принципите на европейския енергиен съюз, в който България е активен участник", подчерта той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg