EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Газовите връзки на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите връзки на България

mail14:15 | 06.03.2014прегледи 3474 коментарикоментари 0


Интерконекторната газова връзка с Гърция в момента е единствената възможност за диверсификация на доставките на синьо гориво за България, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. Той обаче не вярва доставките на природен газ за България ще бъдат спрени заради кризата с Украйна.
Поради инцидент и спиране работа на фирмата, която пробиваше трасето на газовата връзка с Румъния, се получи пропадане под трасето на участък от 150 метра и се забави графикът на
изграждане на газовата връзка,уточни Айолов. Тръбите за минаване на газовата връзка под река Дунав са заварени и тествани, но след като се положат под реката ще се наложи нов тест за налягане.
Проблемът там е, че независимо от европейското финансиране, Румъния не е изгради компресорна станция в района на Букурещ и вместо през тази връзка да преминава във всяка посока по 1,5 млрд. куб. метра годишно капацитетът ще бъде за 500 млн. куб. метра., каза Айолов.Този въпрос ще бъде поставен на предстоящото междуправителствено заседание, подчерта той.
На 10-ти мартбългарска експертна група заминава за Анкара за да обсъжда текст на меморандум за изграждане на газова връзка с Турция, каза Айолов. Силно се надявам, че този път ще се върви към реализация на меморандума и в рамките на две години да имаме газова връзка, допълни той.
България ще прави нова газова връзка с Гърция, която да е готова до 2016 г. Съществуващата газова връзка е с капацитет милиард - милиард и половина кубически метра годишно, а новата
ще е с възможности за пренос на от три до пет милиарда кубически метра годишно.

Как бе планирано строителството на газовите връзки при предишната администрация, може да се види в проучването на EconomyNews.bg  "Четирите газови връзки на България".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg