EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газови трасета само с България и Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газови трасета само с България и Гърция

mail09:01 | 03.08.2016прегледи 1111 коментарикоментари 0


Възможните трасета за пренос на газ към Европа не могат да бъдат успешни без участието на България и Гърция. Важно е да се стремим към партньорство, като планираме заедно бъдещето на газовия сектор за следващите години. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на среща с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис, цитиран от пресслужбата на кабинета.
В срещата, която се проведе в рамките на междуправителственото заседание на България и Гърция.
Фокус на разговора е било развитието на съвместните проекти в газовия сектор и действията на България и Гърция за превенция от наводнения и управление на водите.
Дончев е подчертал, че България вече е декларирала политическата си воля да участва като съдружник в изграждането на нов терминал за втечнен природен газ до Александруполис в Гърция и е изразил очакването към гръцката държава да участва в този проект като гаранция, че той е приоритетен и за двете страни. Българската страна разглежда проектите за изграждане на междусистемната връзка Гърция-България и на терминала за втечнен природен газ до Александруполис като свързани. "За да следва икономическата логика, терминалът би следвало да се изгради в близост до газопровода Гърция-България", е подчертал Дончев. Политическата подкрепа за проекта на двете страни дава категоричен знак за неговата важност.
След успешното провеждане на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, предстои през следващата седмица да стартира и втората фаза - по подаване на обвързващи оферти за резервиране на капацитет за газопровода, е обявила министър Петкова. По думите на вицепремиера Дончев, междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за Балканите.
В рамките на срещата от българска страна е представен напредъкът по разработване на концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" у нас.
Министър Скурлетис е приел поканата на министър Ивелина Василева да направи официално посещение в България, на което да обсъдят съвместната работа по прилагането на рамковата директива на водите и директивата за наводнения по отношение на споделените речни басейни. По време на посещението двете страни ще обсъдят още подобряването на системата за ранно предупреждение. Министър Василева е информирала гръцката страна, че България започва подготовка на национална стратегия за адаптация към промените в климата до 2030 г., която ще анализира влиянието му върху различни сфери на икономиката с хоризонт до 2050 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg