EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата връзка с Гърция готова през юни 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка с Гърция готова през юни 2014

mail13:30 | 22.07.2011прегледи 520 коментарикоментари 0


"Азърбайджан може да транспортира до Европа до 24 млрд. куб. метра газ годишно по газопровода между Турция, Гърция и Италия (ITGI)", съобщи Харис Сахинис президента на гръцката Държавната газова компания (DEPA). Както стана ясно от вчерашната му визита у нас, междусистемната връзка между България и Гърция, още известна като интерконектор Гърция-България (IGB), ще влезе в работен режим през юни 2014 г.
Втората половина на 2011 г. се очертава като особено критична за проектите за газопроводи, обединени под името "Южен коридор". Тези газопроводи за предвидени да осигурят газ от Азърбайджан към Европейските пазари и идва момента, в който ще се определи посоката на тяхното развитие.
Energyonline.bg напомня, че само преди дни президента на Държавната нефтена компания на Азърбайджан (SOCAR) прие в Баку президента на гръцката Държавната газова компания (DEPA) за договаряне на бъдещите доставки на газ до Гърция.
Само преди месец министър Трайков договори с енергийния министър на Азърбайджан Натик Алиев, милиард кубични метра газ годишно, стартирайки от 2014 г. Освен за България, IGB ще предостави възможността за транспорт на газ до Румъния и Унгария, с което ще намали зависимостта им от Руския газ. Това е и причината IGB, както и междусистемните връзки България-Румъния и Румъния-Унгария да бъде финансиран с 34 млн. евро от Европейския съюз.

"Южен коридор" се състои от три основни проекта:
IGI Poseidon, където участници са DEPA (50%) и Edison (50%). Проекта е да се свържат Гърция и Турция с междусистемна връзка, с което да транспортира 11.5 млрд. куб. метра газ до Италия и между 3 и 5 млрд. куб. м. газ към България, посредством интерконектора Гърция-България.
TAP (Първа фаза) с участието на EGL (42.5%), Statoil (42.5%) и E.ON (15%). Целта на първа фаза на проекта е да транспортира 10 млрд. куб. метра газ до Италия, чрез Йонийско-адриатическия газопровод, който доставя количествата газ северно до Хърватско. Втора фаза на проекта се очаква да приключи през 2017 г.
Nabucco, с участието на BOTAS, БЕХ, Romgaz, MOL, OMV, RWE с по 16.7%. Проектът среща силна подкрепа от ЕС и САЩ, като ако бъде осъществен би транспортирал 31 млрд. куб. метра газ до Европа. Към момента се очаква да бъде завършен през 2017 г.

 


Тагове: газ, връзка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg