EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газ от находището в Девенци през 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газ от находището в Девенци през 2013

mail11:45 | 14.11.2012прегледи 1084 коментарикоментари 0


От втората половина на 2013 г. у нас ще се добива природен газ от находището в Девенци и той ще бъде изкупуван от "Булгаргаз" на цена с 35% по-ниска от вносния газ. Това каза икиномическият министър Делян Добрев днес. Същевременно стана известно, че „Булгаргаз” е подписал предварителен договор с компанията „Дайрект Петролиум” в петък миналата седмица, с който се дава на концесия находището в Девенци. В момента, в който договорът влезе в сила, което се очаква да е от втората половина на следващата година, „Булгаргаз” ще започне да използва количества газ от находището в Девенци, коментира още Добрев.

По-късно през деня бе съобщено, че Министерски съвет гласува решение за даване на концесия на компанията "Дайрект Петролиум" за проучвания за нефт и газ в района на Девенци, община Червен бряг. Днес ще дадем концесия на компанията и от втората половина на следващата година ще започне добивът на местен газ, съобщи Добрев.
В първите години добивът от Девенци ще бъде в размер на добитите количества от "Мелроуз Рисорсиз", така че поне още 10% от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник, заяви министърът. След 2020 г. местният добив ще нарасне значително и ще покрива по-голяма част от нашето потребление, прогнозира той.

Днес късно вечерта в София ще пристигне шефът на Газпром Алексей Милер, за да бъде подписан новия договор за доставка на природен газ за България, както и договорът за изграждане на българската част на газопровода "Южен поток." Цената, на която ще бъде доставян природния газ за България, обаче още не е уточнена, заяви министър Добрев.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 867