EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Г-7 с декларация за търговия, Тръмп отказа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Г-7 с декларация за търговия, Тръмп отказа

mail06:20 | 11.06.2018прегледи 2027 коментарикоментари 0


Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че лидерите от Г-7 са договорили обща декларация за търговията на срещата си в Ла Малбе, Канада, предадоха световните агенции.
В същото време Макрон даде да се разбере, че комюникето "не урежда всичко" и е само опит за "стабилизиране на нещата".
Търговският спор между Съединените щати и техните партньори от Г-7 заплаши елитния клуб с разпадане, отбелязва Ройтерс.
"Това споразумение... е добра новина и израз на колективно желание за стабилизиране на нещата. Не смятам обаче, че с тази декларация е постигнато всичко, и е очевидно, че ще трябва да продължим да работим през следващите седмици и месеци", каза Макрон пред репортери. Той уточни, че комюникето ще потвърди "нашата привързаност към Световната търговска организация" и волята ни "да имаме политика в областта на митата и търговските бариери, която да се свежда до тяхното намаляване и продължаване напред".

Германският канцлер Ангела Меркел също каза, че ръководителите от Г-7 са се споразумели по обща позиция по търговията, въпреки че продължава да има разногласия между тях, предаде АФП.
"Ръководя се от принципа, че ние ще имаме общ текст", каза канцлерът на пресконференция в Ла Малбе. "Това обаче не решава проблемите в подробности. Ние имаме различни разбирания със САЩ", допълни тя. Според Меркел ще бъде публикувано общо комюнике, но то ще отбележи факта, че САЩ не участват в обсъждането на въпросите, свързани с опазването на околната среда и климата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дебатите на срещата на върха на Г-7 за търговията са били "изключително продуктивни", предадоха световните агенции.
Франс прес отбелязва, че тазгодишната среща в канадския курорт Ла Малбе е била белязана от конфликта около митата, наложени от Съединените щати върху вноса на стомана и алуминий от почти всички партньори от групата.
На заключителната си пресконференция преди да отпътува от Ла Малбе Тръмп каза още, че е предложил на партньорите си да бъде създадена зона за свободна търговия на Г-7, без мита, без субсидии и без бариери.
Той даде максимална оценка от 10 по скалата от 10 за качеството на отношенията си с другите ръководители от групата, посочвайки най-вече премиера на Канада Джъстин Трюдо, френския президент Еманюел и германския канцлер Ангела Меркел.
Преди срещата в Ла Малбе Тръмп си навлече критики от други лидери от Г-7, включително от Макрон. Президентът на САЩ отново призова за връщане на Русия в Голямата седморка.

Тръмп вече отправи такъв апел, но той бе отхвърлен от Канада, Великобритания, Германия и Франция и подкрепен само от Италия.

По-късно Тръмп предизвика смут, като заяви в Туитър, че оттегля одобрението си от комюникето след срещата на върха на Г-7 в Канада заради "фалшивите твърдения" на премиера Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция, предаде Асошиейтед прес.
В два туита от борда на "Еър Форс 1" на път за Сингапур, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7, Тръмп се нахвърли срещу домакина, като обвини канадския премиер, че е непочтен и нерешителен.
"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин на неговата пресконференция и фактът, че Канада налага масивни мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар", написа президентът. Последва нов туит, в който Тръмп обвини премиера на Канада Джъстин Трюдо, който се държал с него "толкова кротко и меко" по време на срещата на Г-7, само за да даде пресконференция след заминаването му и да каже, че американските мита са "доста оскърбителни" и че "няма да позволи да го тъпчат". "Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп.
Последва ответен туит от кабинета на Трюдо, който заяви, че "премиерът не е казал на пресконференцията нищо, което да не е казвал и преди - и публично, и в частни разговори с президента", добавяйки, че Трюдо остава фокусиран върху постигнатото на срещата.

От правителството на Канада отговориха също в социалната платформа, като подчертаха, че Джъстин Трюдо е съобщил пред пресата няма единствено това, което вече предварително е говорил с американския държавен глава.

Канада обяви, че от 1 юли ще въведе тарифи за внос на стоки от Съединените щати. Трюдо каза, че не иска да навреди на американските работници, но ще постави защитата на канадските служители компании на първо място.

снимки:Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) · Twitter


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883