EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Г-7 vs Libra

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Г-7 vs Libra

mail09:37 | 18.07.2019прегледи 898 коментарикоментари 0


Министрите на финансите на държавите от Г-7 постигнаха в сряда консенсус за "необходимостта от спешни действия" по отношение на криптовалутата Libra, която готви Facebook, предаде CNBC.

"Имахме много конструктивна и подробна дискусия по отношение на Libra, с широк консенсус за необходимост от спешни действия", съобщи френски източник след първия ден от министерската среща в Шантийи.

"Ние не можем да приемем, че се въвежда инструмент за размяна, а не се зачита нито едно от разумните правила, които налагаме на всички държавни валути", заяви френският финансов министър Брюно льо Мер.

С обявяването през юни на тази валута, предлагаща метод за разплащане, алтернативен на традиционните банкови канали, Facebook иска да наруши световната финансова система. Обявената за 2020 г., Libra следва примера на криптоактиви като биткойна.

Брюно Льо Мер посочи, че държавите от Г-7 са длъжни да определят какви са рисковете от финансиране на тероризма и пране на пари с помощта на криптовалута, както и да преценят опасността от дестабилизиране на националните валути.

Льо Мер изтъкна, че "не трябва да се допуска Libra да се превърне в суверенна валута".

Преди месец американската кампания Facebook обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута Libra. Представител на компанията каза, че извършването на превод в криптовалута ще е толкова лесно, колкото е "изпращане на текстово съобщение по телефона".

Функционирането на новата валута ще се базира на технологията "блокчейн" - децентрализирана база данни, устройство за съхраняване на информация, което не е свързано с общ сървър.

Facebook е най-голямата социална медия в света с 2.7 млрд. активни потребители месечно. Миналата година компанията обяви печалба от 22 млрд. долара при оборот от 55 млрд. долара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg