EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вятърният парк Ветроком с нов собственик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вятърният парк Ветроком с нов собственик

mail09:15 | 06.04.2023прегледи 1215 коментарикоментари 0


Приключи продажбата на втория по големина вятърен парк у нас - "Ветроком" на австрийската компания "Реналфа АйПиПи" (Renalfa IPP), съобщиха от "УниКредит Булбанк" , която работи по сделката заедно с клоновете си във Виена и Италия.

С капацитет от 72,5 мегавата (MW) вятърният парк край Казанлък, собственост досега на швейцарската енергийна група "Алпик" (Alpiq), произвежда годишно средно 135 гигаватчаса (GWh) електроенергия, която не вреди на климата.

"Реналфа АйПиПи" е съвместно предприятие между френския инвестиционен фонд "ЕргГрийн инвест" (RGreen Invest) и базираната във Виена "Реналфа Соларпро Груп" (Renalfa Solarpro Group). Дружеството придобива и "Алпик уинд сървисис" (Alpiq Wind Services), специализирано в експлоатацията и поддръжката на вятърни турбини, както и търговския бизнес на "Алпик енерджия България" (Alpiq Energia Bulgaria).

"Реналфа АйПиПи" е един от водещите инвеститори и разработчици в Източна Европа с повече от 450 мегавата оперативни активи или проекти в активното строителство и повече от 1 гигавата проекти в късен етап на развитие, се отбелязва в съобщението. Компанията развива дейност в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония.

Сделката се нарежда сред най-големите сделки за сливания и придобивания в българския сектор на вятърната енергетика през 2023 г. и е важна стъпка в стратегията на "Алпик Груп" (Alpiq Group) за засилване на фокуса към основните пазари на групата, се посочва още в съобщението.

От "УниКредит" отбелязват, че е проведен конкурентен търг с голям брой участници за продажбата на активите на "Алпик", привлечен е интерес както от стратегически, така и от финансови участници. Въпреки трудната макроикономическа и регулаторна среда, сделката беше успешно подписана в началото на годината и се очаква да приключи през 2023 г., при спазване на стандартните условия за приключване и при одобрение от страна на органите за защита на конкуренцията, отбелязват от банката.

"УниКредит" успешно консултира "Алпик" по сделката.

"Основен фокус на "Алпик" е производството на чиста вятърна енергия със значително въздействие върху околната среда. Бизнесът в областта на ESG (екологични, социални и управленските показатели) е важен за нас и ние сме стремим да постигнем целта за нетно нулево ниво на финансираните емисии до 2050 г. Неотдавна публикувахме целите си за първите въглеродно интензивни сектори, като нефт и газ, производство на енергия и автомобилостроене, и един от важните стълбове на тази стратегия е подкрепата на клиентите в разработването и разширяването на иновативни решения за климата", коментира Борислав Бангеев, директор "Корпоративно банкиране" и член на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк", цитиран в съобщението.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158