EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вятърните паркове вредни за климата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вятърните паркове вредни за климата?

mail12:00 | 02.05.2012прегледи 690 коментарикоментари 0


Един от алтернативните източници на зелена енергия -  вятърните паркове - може да предизвикат климатични промени,  показва ново изследване, публикувано в британското научно  издание "Нейчър" и цитирано от вестник "Дейли телеграф". Обикновено през нощта въздухът, който е по-близо до земята  става по-студен, когато слънцето залезе и земята се охлажда. Но  в зоната на големите вятърни паркове движението на вятърните  турбини разбърква въздуха високо в онези части на атмосферата,  които са по-топли и води като цяло до нарастване на  температурите.  Данни от сателити над голяма територия в американския щат  Тексас, в която се намират четири от най-големите в света  вятърни паркове, показват, че за 10 години температурите там са  се покачили с близо 1 градус по Целзий паралелно с изграждането  на все повече турбини.
Това може да има дълготраен ефект върху природата в  районите, намиращи се непосредствено до големите вятърни  паркове, се посочва в изследването в научното издание. То е  извършено от екип от специалисти от факултета за атмосферни  изследвания и екология в Университета на Ню Йорк. Екипът е
ръководен от Лимин Чжоу. За целите на изследването учените са проучили сателитните  данни за температурата на повърхността на земята в западната и  централната част на Тексас. Те са открили значителна тенденция  на покачване на температурите до 0,72 градуса по Целзий за 10  години. Затоплянето е било наблюдавано особено нощно време над  вятърните паркове.  Щатът Тексас е най-големият производител на енергия от  вятърни паркове в САЩ. Твърди се, че в Китай се изграждат по 36 вятърни турбини на  ден, допълва в. "Дейли телеграф."
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg