EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вярно – Невярно: Фактите за електромобилите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вярно – Невярно: Фактите за електромобилите

mail17:15 | 05.07.2023прегледи 585 коментарикоментари 0


Страните в ЕС се подготвят за голяма промяна – от 2035 г. всички ново регистрирани коли да са електрически. Това означава постепенно преминаване от автомобили с двигатели с вътрешно горене към електрически коли. Целта е намаляването на вредните емисии в следствие на изгарянето на бензин и дизел, което е сред причините за климатичните промени. Навлизането на електрическите автомобили обаче предизвиква редица въпроси за безопасността им, дали са достатъчно екологично чисти, замърсяват ли батериите им и много други. Затова Factcheck.bg провери достоверността на някои от най-разпространените твърдения по темата.

Не е вярно, че рискът от възпламеняване на електромобилите е по-голям

  Проучване на американската частна компания с нестопанска цел за развитие на приложна наука и технологии Battelle Memorial Institute от 2017 г. прави сравнение и установява, че рискът от възпламеняване не е по-голям при електромобилите, в сравнение с традиционните двигатели с вътрешно горене. Разликата е в нужното време за започването на пожар. При колите на бензин възпламеняването започва веднага след като искра или пламък достигне до горивото, докато батериите на електромобилите по-бавно достигат до температура, която да ги запали. А времето е важно при катастрофа – колкото повече време имат пътниците да напуснат колата при авария, толкова по-голяма вероятността е да оцелеят или да пострадат малко.

  Друго погрешно схващане е, че литият в батерията на електромобил се възпламенява при контакт с вода или с кислорода във въздуха. Реакцията не отделя достатъчно топлинна енергия, за да се случи това. При други условия – наличие на външна висока температура, различна от реакцията, би могло да се стигне до възпламеняване. Това е и причината електромобил да може да се зарежда по време на валеж от дъжд – водата не е достатъчно условие за инцидент. Освен това, електромобилите са оборудвани с множество допълнителни функции за безопасност, които изключват електрическата система, когато открият сблъсък или късо съединение.

 

Подвеждащо е да се твърди, че токът за зареждане на електромобил е “мръсен”

  Електрическите автомобили се зареждат от местната електрическа мрежа. Ако тя включва голям процент енергия, произведена от въглища, то съответно всички консуматори на ток се зареждат с “мръсен ток”. Подвеждащо е да се твърди, че електромобилите не са екологично по-чисти, защото се зареждат с ток, произведен от изкопаеми горива. Какъв е енергийният микс на съответната държава не е „вина“ на електромобилите. През 2022 г. 42.3% от електроенергията в България идва от въглища, 32.5% от атомни електроцентрали (АЕЦ), а останалите 25% идват от водни електроцентрали (ВЕЦ) – 7.3%, газ – 5.8%, и слънчева и вятърна енергия – 6.2%. В Дания обаче 60% от електроенергията идва от възобновяеми източници. През 2022 г. възобновяемите източници на енергия като слънце и вятър за пръв път са енергоизточник номер едно в ЕС.

Електромобилите отделят по-малко емисии от колите с ДВГ

  През 2022 г. електрическата мрежа на България произвежда 399.57 грама въглероден диоксид на изразходван kWh. Според информация от независимата онлайн база данни Electric Vehicle Database средният разход на електромобил за изминат километър е 0.2 kWh, като най-енергоемките стигат до над 0.3 kWh/km. Емисиите на изразходван литър дизелово гориво се равняват приблизително на 2,68 кг CO2 за дизел, 2,31 кг. за бензин и 1,51 кг на литър LPG. Това означава, че при среден разход от 6 литра бензин на 100 км. в атмосферата попадат 13 кг въглероден диоксид, докато при електромобил с разход 0.2 kWh/km – почти 8 кг. ЕС води политика на постепенно спиране на въглищните централи и преминаване към по-чисти източници на енергия, а това неминуемо ще намали емисиите на електромобилите.

Да, батериите за електромобили се произвеждат от редки суровини

  Вярно е, че добивът на суровините, използвани в производството на електромобили е енергийно интензивен процес и може да доведе до замърсяване на водата и почвата, но използваните в батериите редкоземни елементи са широкоразпространени в електрониката отдавна. Те са важна част от използваните от човечеството смартфони, лаптопи, часовници, а дори и от петролната индустрия. Батериите имат въздействие върху околната среда през жизнения си цикъл, но по време на експлоатацията си електромобилите успяват да компенсират създадените при изработката си емисии.

  Популярно твърдение е, че при добива на кобалт за тези батерии се използва детски труд. Истината е, че детският труд е сериозен проблем при добива на кобалт в някои части на света, но тези проблеми неоснователно се приписват само на електромобилите. Произведеният в мини с детски труд кобалт може да участва и в направата на самолетни турбини, магнити и някои видове боя. В последните години автомобилната индустрия предприема стъпки за подобряване на прозрачността, а производители на автомобили като Tesla и BMW използват кобалт от региони без детски труд.

  Друг проблем е рециклирането на електромобилните батерии. Те съдържат токсични химикали, които могат да замърсят почвата и водата, ако не се изхвърлят правилно. Рециклирането им е възможно, но процесът все още е в начален етап и възможностите за рециклирането им са ограничени. Засега основният начин за справяне с използваните батерии за електромобили е да се използват повторно в системи за съхранение на електричество или в превозни средства, които не изискват толкова голям заряд./Активни потребители

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037