EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вътрешният одит облекчава кредитирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вътрешният одит облекчава кредитирането

mail09:10 | 22.11.2011прегледи 636 коментарикоментари 0


Оценява ли се ролята на вътрешния одит като положителен критерий за компаниите да получат възможност за облекчено кредитиране от банките. Това обсъдиха експерти от бранша по време на проведената днес Втора Национална конференция на Института на вътрешните одитори в България (ИВОБ) на тема: „Одитът – необходимо условие за добро управление”.
Одитът не е гаранция за положителна оценка на кредитния риск при отпускане на финансови заеми, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на „Уникредит Булбанк” АД, но допълни че би могло да се вземе предвид при отпускане на големи кредити. Той коментира още, че в модерния корпоративен свят е изключително важно вътрешният одит да не спира и да не пречи на работния процес, защото това ще понижи ефективността на компанията. Одитът не е гаранция, но е необходима функция за доброто управление на един бизнес.
„Министерството на финансите високо оценява ролята на одиторите и подкрепя инициативата за обединяване усилията на институциите за прилагане на утвърдени международни принципи и практики в сферата на вътрешния одит”. Това обяви финансовият зам.-министър Владислав Горанов при откриването на конференцията. Той допълни, че в условията на криза по-доброто качество на управление е от изключително значение за успеха на всеки бизнес.
Първата стъпка за обединяване на усилията за добро развитие на одита като цяло вече е направена със създаването на одиторски алианс между Института на Вътрешните одитори в България /ИВОБ/, Сметната палата и Института на дипломираните експерт-счетоводители, каза Людмил Спасов, председател на УС на ИВОБ. „Началото на ефективно сътрудничество на трите институции бе поставено с подписването на споразумението на 1 ноември тази година, защото искаме да постигнем прозрачност по отношение на публичния сектор, както и ефикасно управление на средствата. Ще продължим с обмяната на добри практики и опит”, заяви от своя страна Валери Апостолов, зам.-председател на Сметната палата.
Предприемането на единно законодателство в областта на вътрешния одит и уеднаквяването на сега съществуващите практики в публичния, реалния и банковия сектори са от изключително значение за развитието на бранша, каза председателят на ИВОБ Людмил Спасов. Основните насоки на развитие на сектора са свързани с преминаване от оценка на съответствието към рисково базиран одит, подобряване на одитната инфраструктура и отчитане на технологичния напредък, както и оценка на организационната структура по отношение на отчетността и прозрачността, добави още той.
За значението на вътрешния одит в банковата система говориха Евангелос Литрас, управител на „Алфа Банк българия”, и Петя Димитрова, изп. директор на „Юробанк И Еф Джи България” АД.

 


Тагове: одит, кредит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053