EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вътрешен отид в ООН откри корупция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вътрешен отид в ООН откри корупция

mail13:39 | 05.04.2016прегледи 714 коментарикоментари 0


        Бюрото за вътрешни разследвания на ООН е открило сериозни пропуски и недостатъци във връзките на световната организация с две фондации и няколко неправителствени организации, отнасящи се до делото за подкупи, в което е замесен и бившият председател на Общото събрание Джон Аш.

        21-страничен поверителен доклад, публикуван от бюрото, който Ройтерс е успял да получи, разкрива резултатите от одит, извършен по нареждане на генералния секретар Бан Ки-мун. Докладът разглежда обвиненията, отправени срещу Аш, който бе председател на Общото събрание в периода 2013-2014 г., и срещу още шестима души.

    Това е най-големият финансовокорупционен скандал, разтърсил ООН от времето на аферата "Петрол срещу храни", избухнала по време на мандата на предшественика на Бан - ганаеца Кофи Анан, посочва Ройтерс. Според служители и дипломати от ООН последният скандал подчертава необходимостта от по-голяма прозрачност в организацията.

    Одитът констатира, че ООН не е проучвала щателно някои неправителствени организации (НПО), преди да се ангажира за съвместна дейност с тях. Служители на ООН са пътували за сметка на такива НПО, запазвали са подарявани им от тях айпади, има случаи на некоректно оформени или променяни документи, и пр.

    Самият Джон Аш е обвинен от федералните власти на САЩ, че е превърнал председателството си на най-представителния орган на ООН в "платформа за печалбарство", като е приел рушвети за над 1 млн. долара.

    Всички тези разкрития поставят под въпрос "честността, независимостта и безпристрастността" на ООН, констатира одитът. Бюрото за разследвания препоръчва на Бан Ки-мун да въведе ред във връзките на ООН с външни организации и те да бъдат внимателно проверяване предварително.

БТА


Тагове: ООН, НПО, корупция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg