EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въстание в Рака, ИД губи битки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въстание в Рака, ИД губи битки

mail06:20 | 07.03.2016прегледи 1198 коментарикоментари 0


Жителите на сирийския град Рака - самопровъзгласената столица на халифата на "Ислямска държава" - въстанаха срещу джихадистите, съобщи агенция Новости като се позова на очевидци. Жителите на Рака са успели да отвоюват пет квартала от джихадистите и да развеят в тях флага на Сирия.  Живеещите в други два квартала на сирийския град излязоха на импровизиран митинг в подкрепа на сирийската армия. Според очевидци се е стигнало до тежки сблъсъци между тях и ислямистите. 

Афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че "Ислямска държава" е разгромена в източната част на страната. В реч при откриването на сесията на парламента Гани каза, че афганистанските въоръжени сили са изтласкали джихадистите от райони в провинция Нангархар, граничеща с Пакистан.
"Ислямска държава" действа в Афганистан повече от година. Официални представители твърдят, че повечето бойци, наричащи се членове на "Ислямска държава", са бивши талибани, съобщи Асошиейтед прес.

Групировката "Ислямска държава" губи битката срещу силите, които се сражават с нея  в Ирак и Сирия, и сега ще се наблегне на стабилизирането на освободените градове. Това заяви Брет Макгърк, специален пратеник на президента Барак Обама в международната коалиция, воюваща с "Ислямска държава" .На пресконференция в Багдад Макгърк отказа да посочи срок, в който джихадистите да бъдат победени или кога ще бъдат освободени Мосул и Ракка, главните градове под контрола на групировката съответно в Ирак и Сирия. Макгърк се срещна в Багдад с иракски официални лица, включително с премиера Хайдер ал Абади, който през декември заяви, че 2016-та ще е годината на окончателната победа над "Ислямска държава" в Ирак.

Примирието в Сирия е било нарушено 15 пъти за последните 24 часа, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Ранени са четирима души, се казва в изявление на сайта на руското министерство на отбраната. Незаконни въоръжени формирования са обстреляли жилищни квартали и подразделения на правителствените войски в Дамаск, при което са ранени четирима души. Руските военновъздушни сили не са нанасяли удари по опозиционните въоръжени формирования, които са заявили, че прекратяват бойните действия и са съобщили в руския или в американския център за наблюдение на примирието сведения за разположението си.
Руският център за наблюдение на примирието започна подготовката на нов хуманитарен конвой за пострадалите райони на Сирия. Към центъра са се обърнали ръководителите на администрацията и старейшини на шест от най-засегнатите населени места в провинция Дамаск. "На работни срещи на ръководството на Центъра с ръководители на министерствата на националното помирение, вътрешните работи и местното управление на Сирийската арабска република са обсъдени въпросите за повишаване на ефективността на оказване на хуманитарна помощ на жителите на населени места, в които са прекратени бойните действия", се съобщава в изявление на Центъра, публикувано на сайта на руското министерство на отбраната.
Няколко въоръжение формирования на терористичната групировка "Ислямска държава" са се съсредоточили на територията на Турция, предаде ТАСС. Те се готвят за нападение срещу населено с кюрди селище в Сирия, съобщи днес шефът на руския център за наблюдение на примирието между враждуващите страни в Сирия Сергей Кураленко. Терористите се намират в района на град Нусайбин, на километър и половина от сирийската граница и се готвят за нападение срещу град Камишли, който е на сирийска територия и е населен с кюрди, добави той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4191