EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въпреки кризата Франция помага на африканските страни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въпреки кризата Франция помага на африканските страни

mail15:28 | 20.07.2009прегледи 613 коментарикоментари 0


Франция ще предложи на страните от Африка да бъде оказана помощ въпреки кризата, каза днес президентът Никола Саркози, цитиран от ИТАР-ТАСС. През следващите три години (до 2011 година) Париж ще задели 1,5 милиарда евро за осигуряване на
продоволствия за бедните държави от Черния континент, заяви Саркози на срещата на Г-8.
Френският президент отбеляза, че в момента страната му заема второ място в Г-8 по размер на помощите, заделени за Африка. За 2009 година този показател ще бъде 0,44 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция спрямо 0,38 на сто от БВП през 2008 година.
Утре, когато приключва срещата на върха в Акуила, се очаква да бъде одобрена инициатива за борба със световния глад. Предполага се, че за целта ще бъдат заделена сумата от 10 до 15 милиарда долара, посочва ИТАР-ТАСС.
Лидерите от Г-8 и Г-5 (Бразилия, Китай, Индия, Мексико и Южна Африка) плюс Египет днес започнаха преговори в търсене на споразумение за либерализиране на световната търговия и борба с глобалното затопляне, предаде ДПА.
В заседанието участват президентите на Русия, САЩ, Франция, премиерите на Канада, Япония, Италия и Великобритания, а също и канцлерът на Германия - Г-8, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Вчера Г-5, заедно с Египет, призова за подновяване на блокираните преговори от цикъла Доха под егидата на Световната търговска организация, отбелязвайки, че развиващите се страни са особено засегнати от протекционистките тенденции, породени от глобалната икономическа криза. Една по-силна много странна
търговия, според тях, ще изиграе роля за насърчаване на развитието и намаляване на бедността.
Водещите икономики от Г-8 също призоваха за "бързо, амбициозно, балансирано и изчерпателно приключване на дневния ред от Доха" въз основа на "засилен диалог в основните партньори".
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който редовно присъства на срещите на Г-8, изрази желанието си да бъде постигнат успешен край на преговорите от цикъла Доха, започнали през 2001 година, не по-късно от 2010 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg